latinica  ћирилица
28/01/2023 |  09:23 ⇒ 11:09 | Autor: Agencije

Izraelska vojska jača snage na Zapadnoj obali, uhapšene 42 osobe

Izraelska vojska saopštila je danas da jača snage na Zapadnoj obali, dan nakon što je palestinski napadač ubio sedam osoba kod sinagoge u predgrađu Јerusalima.
Јerusalim (Foto: EPA/ATEF SAFADI) -
Јerusalim (Foto: EPA/ATEF SAFADI)

- Nakon što je vojska procijenila situacija, odlučeno je da se dodatnim bataljonom pojača vojna oblast Јudeje i Samarije - saopštila je vojska.

Izraelska policija uhapsila je 42 osobe nakon terorističkog napada nedaleko od sinagoge u Јerusalimu, javili su izraelski mediji.

Policija je uhapsila i osobe koje su došle u kuću napadača Alkama Kairija u naselju Neve Јakov, među kojima i njegove roditelje.

Policija je saopštila  da je ubica Alkam Keiri (21) iz Istočnog Јerusalima. Prema prvobitnoj istrazi, on je sam počinio teroristički napad.

Portparol Hamasa Hazem Kasem rekao je za televiziju Al aksa da je napad izveden u znak odmazde za izraelski napad na izbjeglički kamp DŽenin na Zapadnoj obali u kojem je ubijeno najmanje 10 Palestinaca, a 20 je ranjeno. 

Izraelska vojska saopštila je da je neutralisala tri palestinska militanta za koje se sumnja da su pripremali velike terorističke napade. 

Nakon procjene situacije sa službama bezbjednosti, premijer Benjamin Netanjahu pozvao je građane da "ne uzimaju zakon u svoje ruke", da su mjere donijete i da će se Valada sastati danas.