latinica  ћирилица
28/01/2023 |  11:43 ⇒ 12:01 | Autor: SRNA

Đogo: Zabranom podizanja tri prsta završen proces etničkog čišćenja "otvorenog grada"

Političko Sarajevo nastoji da od nepobitne činjenice da je Sarajevo etnički čist grad napravi model društva u kojem bi se Srbima određivalo šta i gdje mogu, a šta ne mogu da pokazuju, što je put koji vodi u sunovrat i ono malo zajedništva koje po Dejtonu postoji u BiH, rekao je protojerej-stavrofor Darko Đogo.
Darko Đogo (Foto: svetigora.com) -
Darko Đogo (Foto: svetigora.com)

Đogo, profesor na Bogoslovskom fakultetu "Sveti Vasilije Ostroški" u Foči, istakao je da deklaracija o osudi podizanja tri prsta u Kantonu Sarajevo ima svoju komičnu i tragičnu stranu.

- Komična strana te deklaracije ogleda se u apsolutnoj apsurdnosti takvog čina. Da li će sada košarka biti zabranjena u Kantonu Sarajevo? Da li bilo koji sport u kome se sa tri uzdignuta prsta signalizuje rezultat ili prekršaj? Kako je uopšte moguće da nekome pada na pamet nešto tako apsurdno i besmisleno? Što bi rekao Njegoš - tu ljudsko zapire poznanje - upitao je Đogo.

Međutim, ukazao je on, ista odluka ima i svoju tamnu i tragičnu stranu.

- Njome se šalje poruka o tome da je proces etničkog čišćenja - okončan, pa se prostor, kako su nas nedavno, nakon incidenta na Ilidži ubjeđivali, `otvorenog grada` mora konačno zatvoriti za svaki oblik simboličkog i stvarnog prisustva Srba u gradu koji je bez srpske kulture i prisustva - sjenka istorijskog Sarajeva - pojasnio je Đogo za Srnu.

Prema njegovim riječima, statistička je nepobitna činjenica da je Sarajevo etnički čist grad.

- Ali, sada tu činjenicu političko Sarajevo nastoji na pretvori u model čitavog društva takozvane `BiH` u kojoj bi se Srbima određivali šta i gdje mogu, a šta ne mogu da pokazuju. To je put koji vodi u sunovrat čak i ovo malo zajedništva što ga po sili Dejtona imamo - ocijenio je Đogo.

Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je juče usvojila deklaraciju kojom se osuđuje dizanja tri prsta ispred zajedničkih institucija, a koju je predložio Klub SDA.