latinica  ћирилица
28/01/2023 |  12:07 ⇒ 12:19 | Autor: Agencije

Јahta Usmanova napravila haos; ima uhapšenih

Hrvatska policija uhapsila je četiri osobe, od osam koje se nalaze pod istragom zbog isplovljavanja ruske jahte koja je bila pod blokadom.
Ruska jahta (Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE) -
Ruska jahta (Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE)

Јahta je bila usidrena u luci Betini, na hrvatskom ostrvu Murter, saopšteno je u Zagrebu.

MUP je saopštio je da je u sklopu kriminalističkog istraživanja zbog isplovljavanja jahte Irina VU" iz Hrvatske u oktobru prošle godine, policija na području splitsko-dalmatinske policije privela nekoliko osoba.

U toku je sprovođenje dokaznih radnji, pretraživanja stanova i drugih prostorija na više lokacija, a mediji navode da su uhapšene četiri osobe, navodno troje članova posade, dok je četvrti bivši kapetan prethodne posade.

O isplovljavanju jahte pod sankcijama EU, SAD i Velike Britanije saznalo se tek početkom januara.

Luksuzna jahta vrijedna oko pet miliona evra, u vlasništvu je firme Ališera Usmanova, ruskog oligarha bliskog Vladimiru Putinu,.

Iako je imala zabranu isplovljavanja, jahta je doplovila u Dubrovnik odakle je u oktobru isplovila prema Turskoj.

Mediji ističu da bi izašla iz hrvatskih teritorijalnih voda, jahta je morala u Dubrovniku da prođe policijsku i graničnu kontrolu, kao i kontrolu Lučke kapetanije.

Premijer Andrej Plenković izrazio je nedavno nezadovoljstvo zbog nestanka blokirane jahte i poručio da će nadležni odgovarati.

Ministar saobraćaja Oleg Butković smijenio je ranije zbog tog slučaja načelnika sektora za sigurnost plovidbe, lučkog kapetana u Šibeniku i šefa ispostave u Betini.