latinica  ћирилица
28/01/2023 |  15:48 ⇒ 15:49 | Autor: SRNA

Bah: Ruski i bjeloruski sportisti na Olimpijskim igrama pod neutralnom zastavom?

Ruski i bjeloruski sportisti mogli bi da učestvuju na Olimpijskim igrama 2024. godine u Parizu, ali samo pod neutralnom zastavom, izjavio je predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah.
Tomas Bah (Foto:  EPA-EFE/DENIS BALIBOUSE) -
Tomas Bah (Foto: EPA-EFE/DENIS BALIBOUSE)

MOK je u srijedu saopštio da je spreman da razmotri prijem ruskih sportista na međunarodne turnire pod strogim uslovima koji će biti provjereni pojedinačno.

Uslovi uključuju učešće na turnirima pod neutralnim statusom i poštovanje mirovne misije MOK-a, uključujući i to da ne podržavaju sukobe u Ukrajini.

- Izuzimanje sportista na osnovu pasoša ne odgovara vrijednostima i misiji Olimpijske povelje. Ruski i bjeloruski sportisti mogli bi da se takmiče pod neutralnom zastavom na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu - rekao je Bah, prenosi njemački list "Špigl".

U odgovoru na saopštenje MOK-a, ukrajinski ministar sporta Vadim Hutsajt rekao je da će njegova zemlja razmotriti bojkot predstojećih Olimpijskih igara ako ruskim i bjeloruskim sportistima bude dozvoljeno da se takmiče.

Bah je istakao da mogući bojkot Ukrajine "nije u skladu sa misijom MOK-a".

- Poznajemo stav Ukrajine, koja ne samo da želi da izoluje Rusiju kao državu, već želi i da potpuno izoluje sve Ruse. Pojedinačni sportisti ne smiju biti diskriminisani isključenjem, čak i ako su njihove zemlje u sukobu - rekao je Bah.

MOK je 28. februara 2022. godine izdao preporuku međunarodnim sportskim federacijama da sportistima iz Rusije i Bjelorusije zabrani međunarodna takmičenja ili da im dozvoli da se takmiče u neutralnom statusu kao odgovor na rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.