latinica  ћирилица
28/01/2023 |  16:16 ⇒ 16:21 | Autor: sputniknews.com

Otkrivena spomen-bista heroju sa Košara potpukovniku Goranu Ostojiću

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Srbije Miloš Vučević otkrio je danas u Bačkom Dobrom Polju spomen-bistu potpukovniku Goranu Ostojiću, stradalom načelniku štaba 63. padobranske brigade, zajedno sa Marinom Ostojić suprugom stradalog heroja sa Košara.
Otkrivena spomen-bista heroju sa Košara potpukovniku Goranu Ostojiću (Foto: MINISTARSTVO ODBRANE/ ANDRIJA GAVRILOVIĆ (HO) , Tanjug) -
Otkrivena spomen-bista heroju sa Košara potpukovniku Goranu Ostojiću (Foto: MINISTARSTVO ODBRANE/ ANDRIJA GAVRILOVIĆ (HO) , Tanjug)

Obraćajući se prisutnima, Vučević je rekao da je čast, ponos, ali i velika odgovornost govoriti pred "istinskim junacima koji su časno ispunjavali svoju vojničku zakletvu" i dodao da su "slabe naše riječi za njihova djela“ i da je teško govoriti o nekome "ko je bio hrabar i hrabriji od najhrabrijih, junak nad junacima".

- Naša obaveza kao država Srbija je da se ovo nikada ne zaboravi i da nemamo opet protok vremena od gotovo 25 godina, a da se ne sjetimo svojih heroja ili da to tiho i stidljivo govorimo ili da pokušaju ponovo da nam izbrišu sjećanje i pamćenje na ono što smo i ko smo - naglasio je Vučević, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Prema njegovim riječima, potpukovnik Goran Ostojić Ostoja bio je jedan od najboljih mladih oficira u nekadašnjoj Vojsci Savezne Republike Јugoslavije, a sudbina je učinila da ode u večnost i legendu "kao najveći patriota, div, junak velikog srca, najhrabriji među najhrabrijima".

- Poginuo je tog prokletog 28. jula 1998. godine u rejonu Јuničkih planina, u blizini nadaleko čuvene, sada i epski opjevane, karaule Košare. Poginuo je komandujući najboljima među najboljima, svojim vojnicima čuvene i slavom ovjenčane 63. padobranske brigade. Poginuo je naš Ostoja sprečavajući ilegalno naoružavanje šiptarskih terorista i njihovo ubacivanje iz Albanije na Kosovo i Metohiju. Neka je vječna slava svim junacima, svim jurišnicima i svim oslobodiocima u svim oslobodilačkim ratovima u kojima je učestvovala naša otadžbina i naš narod. Neka živi naša jedina otadžbina, slobodna, suverena i nezavisna Srbija - rekao je Vučević.

Predsjednik opštine Vrbas Predrag Rojović istakao je da je opština rado prihvatila inicijativu Udruženja veterana 63. padobranske brigade za podizanje spomen-biste heroju sa Košara u njegovom rodnom selu i na taj način mu oda počast.