latinica  ћирилица
28/01/2023 |  18:31 ⇒ 20:29 | Autor: RTRS

Uz podršku lokalne i republičke vlasti Udruženje "Bebe" iz Trebinja bogatije za 172 bebe (VIDEO)

Dobre vijesti stižu iz Udruženja "Bebe" iz Trebinja, koje okuplja porodice s problemima sterliteta s područja istočne Hercegovine. Za trinaest godina postojanja i rada, Hercegovačka regija postala je bogatija za 172 bebe. To je trenutna brojka, kažu iz Udruženja, koja će iz godine u godinu, sigurni su, biti sve brojnije.
Bebe - Foto: RTRS
BebeFoto: RTRS

Nakon 25 godina borbe sa sterilitetom, porodica Stajić iz Trebinja okitila se sa dva sokola. Nikola i Snežana, blizanci su koji su prije tri godine svoju majku Mariju učinili najsrećnijom ženom na svijetu.

Bila je to velika borba za potomstvo koju, kaže Marija, ne bi dobila bez pomoći i podrške Udruženja "Bebe".

- Poručila bih svima da je imati djecu jedino bogatstvo koje se ničim ne mjeri. Odsada ko god nakon godinu dana ne ostane u drugom stanju, Udruženje "Bebe" je prvi korak, sa kojim sve ide mnogo lakše. Uz njihovu pomoć za tri dana imaćete sve nalaze i bićete spremni za vantjelesnu oplodnju - kaže Marija.

Ovo udruženje su prije trinaest godina osnovale dvije porodice koje su imale problem sa sterilitetom, a danas okupljaju više od 300 članova iz istočne Hercegovine. Kroz udruženje je prošlo više od 1.000 porodica, ne samo iz Hecegovine, već i Republike Srpske i okruženja. Bez podrške republičkih i lokalnih institucija ipak, kažu, ne bi uspjeli.

- Zahvaljujući našoj priči došli smo do toga da imamo danas tri besplatne vantjelesne oplodnje na nivou Republike, i pomoć na nivou opština Hercegovine. Posebno sam ponosna na naše Trebinje, jer ovdje imamo i četvrtu besplatnu vantjelesnu oplodnju bez gornje granice starosti žene, što znači da Trebinjke do 49. godine koje žele vantjelesnu oplodnju, grad Trebinje ih stimuliše jednim postupkom - istakla je predsjednica Udruženja Snežana Misita.

U 13-ogodišnji rad stalo je mnogo toga, navodi Misita, mnogo borbe sa tabuima, stereotipima i nepovjerenjem. Međutim, izdržali su sve i obezbijedili najbolju uslugu svima onima koji vode borbu sa sterilitetom.

Udruženje “Bebe“ je zapravo velika porodica ljudi sa istim ili sličnim problemima. Njihov najveći ponos u ovih 13 godina postojanja i rada su bebe, zbog kojih bi, bez obzira na teške trenutke i brojne borbe, uradili sve opet i ispočetka.

Parovima koji prolaze ili tek treba da prođu kroz slične situacije, poručuju da budu jaki i uporni i da se obrate na pravu adresu, jer zajedno rušimo sve barijere.