latinica  ћирилица
28/01/2023 |  18:42 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Koliko fomiranje Savjeta ministara u rekordnom roku može biti zamajac razvoja privrede u BiH? (VIDEO)

Koliko formiranje Savjeta ministara u rekordnom roku od izbora, može biti zamajac za razvoj ekonomije i privrede?
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Dosadašnja politička struktura iz Sarajeva predvođena SDA, blokirala je brojne infrastrukturne projekte značajne za Republiku Srpsku, ali i BiH.

Novi saziv Savjet ministara mnogi vide kao šansu za kompromis.

Nerazumijevanje ili politička bahatost SDA, kao najupečatljivijeg predstavnika političkog Sarajeva u prethodnom periodu, blokirala je mnoge infrastrukturne projekte značajne prvenstveno za Republiku Srpsku.

Nije samo gasna interkonekcija sa Srbijom na tom spisku, već i Aerodrom u Trebinju. Najzvučniji je gradnja Hidroekeltrane Buk Bijela.

Nije teško zaključiti, smatraju u Srpskoj, zašto je ovaj projekat blokiran, iako je značajan i za Federaciju.

- Komisija za koncesije, Vlada Srpske dala je tu koncesiju Elektroprivredi Srpske, a onda je Elektroprivreda ušla u partnerski odnos kao kompanija sa drugom kompanijom. Ali, smetnja je očito ili je problem nastao onog časa kada je rečeno da je to kompanija iz Srbije. Da je možda Elektroprivreda Njemačke, Austrije ili Italije ne bi niko pravio problem. Rekli bi: "Bravo!" - izjavio je ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić.

- Ovim projektom koliko Srpska, toliko i privrednici iz FBiH imaju benefita. Dosta materijala i resursa koristimo iz samog Sarajeva, ciglu iz Visokog, beton cement iz Kaknja - izjavio je pomoćnik ministra energetike i rudarstva Srpske Milan Baštinac.

Blokade projekata jednog entiteta vuku i vući će blokadu projekata drugog entiteta. To će biti matrica koju će, suoči li se sa opstrukcijama iz Federacije, koristiti i Srpska.

A to neće voditi nigdje, kažu ekonomisti. Zato važnim smatraju što je Savjet ministara formiran u rekordnom roku. Podsjećaju kolika je vrijednost projekata.

- BiH u ovom trenutku ima kandidovanih projekata kod Ministarstva finansija i trezora u vrijednosti oko 25 milijardi. U fazi implementacije je oko 14 milijardi. Ono što bismo trebali da radimo jeste da znamo ko je odgovoran, a odgovorni su ministri i oni treba da rade ono što od njih javnost očekuje - rekao je ekonomista Saša Stevanović.

Koliko je pravovremeno formiranje Savjeta ministara značajno govore i u Privrednoj komori Srpske.

Navode primjer od prije nekoliko godina kada nivo BiH nije imao usvojen budžet. Posljedice su za poslovnu zajednicu bile očigledne.

- Јedan od najboljih primjera je Ekspo Dubai na koji su išle skoro sve zemlje i gdje je bila prilika da se predstave i zemlje i njihove privrede. Nažalost, BiH nije išla na taj sajam zato što nije bio usvojen budžet - podsjetio je predsjednik Privredne komore Srpske Pero Ćorić. 

Ne bude li opstrukcije iz političkog Sarajeva, neće biti ni s druge strane, garantuju predstavnici Srpske u Savjetu ministara.

Nije jasno zašto bi nekome smetao Aerodrom u Trebinju ili gasna konekcija sa Srbijom.

- Kao što smatram da je južna interkonekcija značajna za FBiH. Zašto bi blokirali? Zbog nekih predrasuda jedne strukture političara iz FBiH koji dolaze iz SDA. Oni takvim svojim djelovanjem neće moći, a to su pokušali, da zaustave razvoj Srpske - istakao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

Šansa je tu, saglasni su i političari i privrednici i ekonomisti. Put razvoja je jasno ucrtan.

Da li će ga neko jednim potezom obrisati ili svjesno precrtati, čini se, samo je stvar izbora onih u čijim rukama su gumica i olovka.