latinica  ћирилица
28/01/2023 |  19:21 ⇒ 29/01/2023 | 08:12 | Autor: RTRS

Uručene Svetosavske nagrade za 40 prosvjetnih radnika u Srpskoj (FOTO/VIDEO)

U Banjaluci je održana manifestacija "Naši učitelji" na kojoj su uručene Svetosavske nagrade za 40 istaknutih vaspitača, nastavnika osnovnih i srednjih škola, stručnih saradnika i bibliotekara u Republici Srpskoj.
Dobitnici Svetosavske nagrade - Foto: SRNA
Dobitnici Svetosavske nagradeFoto: SRNA

Ministarka prosvjete i kulture Željka Stojičić poručila je da prosvjetni radnici doprinose jačanju vaspitne uloge obrazovnog sistema u Republici Srpskoj, prenoseći sopstvena znanja i iskustva na učenike, čime pokazuju kako se najbolje suočiti sa životnim okolnostima i novim izazovima.

Stojičićeva je izrazila poštovanje i podršku prosvjetnim radnicima u Srpskoj koji, kako je navela, predano služe ovom plemenitom pozivu.

- Zahvaljujući njihovoj predanosti, stručnosti, te spremnosti da podstiču djecu na usvajanje novih znanja i jačanje vrijednosti kao što su zajedništvo, druženje i učenje kroz igru, kritičko promišljanje, kreativnost, saradnja - rade u duhu onoga što im je u nasljeđe ostavio Sveti Sava - rekla je Stojičićeva.

Prema njenim riječima, Ministarstvo prosvjete i kulture dodjelom Svetosavske nagrade naglašava važnost unapređenja položaja prosvjetnih radnika, kao i sveukupnog sistema vaspitanja i obrazovanja u Republici Srpskoj.

Govoreći o Svetosavlju, Stojičićeva je istakla da ono znači vrijedno nasljeđe, put znanja, požrtvovanosti, čovječnosti, njegovanja kulture dijaloga i poštivanju drugih i drugačijih.

Svetosavska nagrada, koja se sastoji od Svetosavske povelje i novčane nagrade, te medaljona sa likom Svetog Save, djelo akademika Milivoja Unkovića, podrška je resornog ministarstva i zahvalnost društva za ulogu prosvjetnih radnika u vaspitanju i obrazovanju djece.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo je i ove godine poklonio svim dobitnicima knjigu - "Roman o Londonu" Miloša Crnjanskog.

Dodjela Svetosavskih nagrada (Foto: RTRS)