latinica  ћирилица
28/01/2023 |  19:40 ⇒ 19:41 | Autor: TANЈUG

Film "Usekovanje" pretpremijerno na Kustendorfu (VIDEO)

Debitantski film reditelja Siniše Cvetića "Usekovanje" prikazan je danas pretpremijerno na 16. Filmskom i muzičkom festivalu Kustendorf, u okviru programa “Novi autori“.
Kustendorf 2023 (Foto: kustendorf-filmandmusicfestival.org) -
Kustendorf 2023 (Foto: kustendorf-filmandmusicfestival.org)

Ova savremena drama predstavlja portret jedne porodice i njene “crne ovce“ sina Јovana, kroz niz zapleta koji se odigravaju za krsnu slavu.

"Usekovanje" otkriva niz porodičnih tajni i sukoba – roditelji kriju da se razvode, a sin da se drogira i nada se da će ga vanzemaljci izbaviti iz besmislenog ovozemaljskog postojanja.

- Željeli smo da uhvatimo presjek našeg društva, trenutnu situaciju u zemlji kroz prikaz najobičnije porodice i njihove odnose. Mislim da je film malo i politički iako ne djeluje eksplicitno. Film je za sve generacije, roditelji da bi razumjeli djecu i djeca da bi razumjela roditelje - kaže reditelj Siniša Cvetić.

Film “Usekovanje“ je imao međunarodnu premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvu gdje je dobio Nagradu publike i Nagradu za režiju. Na SOFEST-u u Sopotu osvojio je nagradu publike, a na Filmskim susretima u Nišu nagrade su dobili glumci Pavle Mensur – specijalna nagrada, Aleksandra Balmazović za izuzetnu žensku ulogu i Anita Ognjanović za najbolju epizodnu ulogu.

“Usekovanje“ će premijerno biti prikazano 7. februara u MTS dvorani u Beogradu, 8. februara u Novom Sadu, a od 9. februara i u redovnoj bioskopskoj distribuciji širom Srbije i regiona.