latinica  ћирилица
29/01/2023 |  08:46 ⇒ 10:07 | Autor: RTRS

Rajić: Povjerenje između roditelja i djeteta ključno u prevenciji zloupotrebe dječije privatnosti na Internetu (VIDEO)

Tehnologije su dobre i korisne, međutim, one mogu dovesti do povrede prava djeteta po različitim oblicima, izjavila je ombdusman za djecu Republike Srpske Gordana Rajić, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije
Gordana Rajić -
Gordana Rajić

- Najčešće spominjemo povredu prava na privatnost i zloupotrebu ličnih podataka - precizirala je Rajićeva.

Rajićeva je istakla da je zbog toga ključna komunikacija djece i roditelja.

- Najveći problem je negiranje da ovakve situacije postoje. Većina roditelja misli da je njihovo dijete dovoljno odgovorno da se ne bi upuštalo u takvu komunikaciju. Nemoguće je kontrolisati svaki trenutak, ključan je odnos povjerenja koje roditelj gradi sa djetetom. Mora da bude zdrava komunikacija da bi se dijete prvo roditelju obratilo ako ima problem - rekla je Rajićeva.

Rajićeva je naglasila da u Srpskoj postoji dobar zakonski okvir i da MUP Srpske ulaže ogromne napore u otkrivanju i rasvjetljavanju ovakvih djela

- Ključna je prevencija, a ako se desi potrebna je adekvatna podrška žrtvi i dobar sudski sistem kako počinioc ne bi prošao nekažnjeno - poručila je Rajićeva.

Podsjetimo, u okviru akcije MUP-a Srpske "Karika 22" na području Republike Srpske uhapšeno je šest osoba zbog sumnje na dječiju pornografiju.