latinica  ћирилица
29/01/2023 |  08:55 ⇒ 08:55 | Autor: TANЈUG

Vučić danas i sutra domaćin predsjedniku Češke Milošu Zemanu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas i sutra biće domaćin predsjedniku Češke Milošu Zemanu koji će boraviti u zvaničnoj posjeti Beogradu, tokom koje će biti otvoren rekonstruisani Češki dom, sagrađen na Vračaru prije skoro jednog vijeka.
Sastanak Zemana i Vučića (Foto arhiv: Instagram/buducnostsrbijeav) -
Sastanak Zemana i Vučića (Foto arhiv: Instagram/buducnostsrbijeav)

Zeman će posjetom Beogradu završti svoj drugi i posljednji petogodišnji mandata predsjednika Češke, tokom koga je ostao upamćen po izvinjenju Srbiji i srpskom narodu zbog bombardovanja, a i rečenice “Volim Srbiju i srpski narod, ne volim Kosovo“.

Komentarišući tada u maju 2021. izvinjenje predsjednika Češke Miloša Zemana za bombardovanje SR Јugoslavije 1999. godine, za koje je dao saglasnost kao tadašnji premijer Češke, predsjednik Vučić je rekao da je to što se desilo u Pragu "ući u udžbenike istorije".

Zeman se za bombardovanje izvinio 18. maja 2021. u obraćanju medijima poslije razgovora sa Vučićem, koji je boravio u dvodnevnoj posjeti Pragu.

- Želio bih da se izvinim za tadašnje bombardovanje Јugoslavije. Želio bih da zamolim srpski narod za oproštaj. Sve vrijeme me je to mučilo. Kada se odlučivalo o bombardovanju, bili smo tek nekoliko nedjelja u NATO. Bili smo posljednji koji su dali saglasnost - rekao je tada pred Vučićem češki predsjednik.

Zeman će u Beograd doputovati danas kasnije po podne i njegov dolazak na aerodrom "Nikola Tesla" očekuje se oko 17 sati,

U ponedjeljak, drugog dana posjete, Zeman će se sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a planirano je i da dvojica državnika zajedno otvore renovirani Češki dom za koji je kamen temeljac položen je oktobra 1926. godine.

Objekat je svečano otvoren dvije godine kasnije u prisustvu gradonačelnika Beograda Koste Kumanudija, zastupnika kralja Aleksandra generala Milana Zelenike, ministra prosvjete Milana Grola, predstavnika Srpske kraljevske akademije nauka...

Podigli su ga beogradski Česi sopstvenim prilozima uz podršku države matice, a nalazi se na Vračaru u Ulici Svetozara Markovića 79, ali duže od pola vijeka nije u njihovom vlasništvu. Zgrada je adaptirana i nadograđivana.

Češki dom, kao i zgradu u kojoj je ambasada Češke u Beogradu, projektovao je arhitekta Alojz Mezera iz Praga. Objekat ima kulturno-istorijske vrijednosti i predstavlja rano ostvarenje međuratne arhitekture modernizma.

Oko 300 Čeha, koliko ih živi u Beogradu, položilo je nadu da će dobiti svoj prostor nazad od kada su čuli za dogovor predsjednika Vučića i Zemana i najavu da će Zeman otvoriti Češki dom, odnosno kako ga je Vučić najavio “Češku kuću“.

Da bi sve bilo po planu, trebalo je riješiti komplikovane imovinske odnose kako bi “Češka kuća“ bila poklon češkoj državi.

U tehničkoj dokumentaciji, koji se odnosilo na novoprojektovanu organizaciju prostora, predviđeno je bilo da se, između ostalog, u suterenu nalazi “Klub/Udruženje češke besjede“, u prizemlju Češki kulturni centar, kao i sala češkog kulturnog centra.

Prvi sprat će takođe biti namijenjen za Češki kulturni centar, dok će se na drugom spratu nalaziti bibloteka i učionica.

Miloš Zeman (78) je prvi predsjednik Češke izabran neposrednim glasanjem. Prethodna dva predsjednika, Vaclava Havela i Vaclava Klausa, birali su poslanici u parlamentu

Njegov drugi i po ustavu posljednji petogodišnji mandat ističe u martu, kada će ga na fukciji zamijeniti penzionisani NATO general Petr Pavel, koji je u subotu pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora.