latinica  ћирилица
29/01/2023 |  09:33 ⇒ 12:59 | Autor: RTRS

Đoković osvojio Australijan open

Novak Đoković igra protiv Grka Stefanosa Cicipasa finalni meč Australijan opena.
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE/JOEL CARRETT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT) -
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE/JOEL CARRETT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT)

6:3, 7:6, 7:6 - Kraj: Đoković osvojio Australijan open!

6:3, 7:6, 6:6 – Taj-brejk

Realizovao je Novak svoj prvi servis, potom je iz riterna iznenadio drugi servis Cicipasa, a osvojio je i naredni poen za velikih 3:0. Vrhunskom defanzivom natjerao je Đoković rivala na novu grešku za ogromnih 4:0.

6:3, 7:6, 6:5 – Odličan Novak!

Odličan u prvom poenu bio je Đoković, a potom je nekome iz svog boksa na italijanskom jeziku rekao da treba da ode na spavanje. Urnebesna scena zaista, ali to nije omelo Novaka koji je potom plasirao direktan poen iz servisa. Greška Cicipasa je značila i 40:0, a naredni servis i kraj gema!

6:3, 7:6, 5:5 – Cicipas je izdržao nalet

Stigao je Đoković do 30:30, ali je Cicipas uspio da reaguje na pravi način i sa sva uzastopna poena da riješi gem.

6:3, 7:6, 5:4 - Sjajan gem Novaka

Za sve se Novak pita. Nekoliko lepih udaraca, na 30:0 slajs bekhendom natjerao je protivnika na grešku. I onda bekhend paralela za gem bez izgubljenog poena.

6:3, 7:6, 4:4 – Ni promil šanse za napad

Siguran i brz gem za Cicipasa.

6:3, 7:6, 4:3 – Јoš jedna "nula"!

U trećem poenu se Novak suočio sa čudnom situacijom, loptica je odskočila u desno, malo mu je bježala, ali to nije bio veći problem i gem je završen sa 40:0.

6:3, 7:6, 3:3 – Cicipas siguran

Lako je do 30:0 stigao Cicipas, ali je i napravio duplu servis grešku. Poslužio ga je bekhend za dvije gem lopte.

6:3, 7:6, 3:2 – Siguran Đoković

Ponovo je Đoković lako stigao do 40:0, a potom drop udarcem i završio gem.

6:3, 7:6, 2:1 - Cicipas izjednačio u trećem setu

Cicipas je prekinuo mini seriju Novaka i izjednačio na 2:2 u trećem setu.

6:3, 7:6, 2:1 – Male nesigurnosti

Novak sve opuštenije igra bekhendom, pogađa neke izuzetno teške udarce i sigurno će probati da nastavi ovu seriju gemova koju je započeo, jer sada on vodi sa 2:1 u 3. setu.

6:3, 7:6, 1:1 - Đoković odmah uzvraća

Brzo je Đoković konsolidovao igru, nije dozvolio Cicipasu da potvrdi brejk, nego mu je odmah uzvratio oduzimanjem servisa - 1:1 u 3. setu.

6:3, 7:6, 0:1 – Cicipac počinje brejkom 3. set

Đoković je napravio pauzu poslije dramatičnog drugog seta i otišao do svlačionice, a po povratku je morao da se suočava sa dvije brejk lopte Cicipasa. Promašio je neočekivano jedan bekhend iz sredine i prvi put u finalu Australijan opena izgubio servis - 1:0 za Cicipasa u trećem setu.

6:3, 7:6 – Drama u taj-brejku i set za Đokovića!

6:3, 6:6 –Taj-brejk!

Očekivala se „nula“, ali je duplom servis greškom, prvom u duelu, Đoković dozvolio rivalu poen. Promašio je i naredni prvi servis, ali ga je zatim Grk „probio“ forhendom. Nije mogao više, Đoković je okončao gem i odveo set u taj-brejk.

6:3, 5:6 – Surovi Cicipas!

Surovo je Cicipas okončao gem, bez izgubljenog poena.

6:3, 5:5 –Novak ljut na publiku

Novak je ljut na publiku. U poenu u kojem se praktično odlučuje pobednik gema, pa i seta, neko iz publike je vikao tokom poena što je razljutilo Novaka koji je na kraju ipak uspio da osvoji gem u kojem je spasio i set loptu.

6:3, 4:5 – Siguran Cicipas

Djelovalo je da se Đoković povukao, ali je novom greškom rivala dobio zalet i smanjio zaostatak.
Ipak, greška je značila i kraj gema, bez prilike za brejk.

6:3, 4:4 – Izjednačenje

Zaprijetio je Cicipas, Đoković je odgovorio za 30:30, a potom se briljantno branio i natjerao rivala na loš volej za prednost i priliku da završi gem.

6:3, 3:4 – Novakov pad i rasprava sa Ivaniševićem

Veliki rast samopouzdanja je osjetio Cicipas poslije fantastične bekhend paralele, ali je Đoković to poništio briljantnim riternom za direktan poen. Novom greškom Cicipas je poklonio poen, ali je uslijedio Đokovićev pad koji ga je izbacio ritma i potom omogućio rivalu prednost. "Treći put te pitam, šta da radim? Reci mi", kaže Novak Goranu Ivaniševiću.

6:3, 3:3 – Sjajan Novak!
Šta grešim?, pitao je Đoković Ivaniševića poslije prvog izgubljenog poena u šestom gemu, a zatim se ispravio, izjednačio, a potom i poveo sa 30:15. Brutalan servis je zatekao Cicipasa, a potom i fenomenalna promjena ritma za kraj gema.

6:3, 2:3 – Ništa od brejk lopte

Duplom servis greškom Cicipas je prvo poklonio Novaku izjendačenje, a onda je Novak vjerovatno mogao bolje na drugi servis Grka. Gem je završen nakon vinera Stefanosa iz sredine polja.

6:3, 2:2 – Novak je izdržao prvi test!

Dvije greške iz bekhenda zaredom su stavile Đokovića pod pritisak, nije funkcionisao prvi servis, ali je smeč riješio probleme i spriječio Cicipasa da dođe do dvije prilike za brejk, poravnavši na 30:30. Servis je uradio svoje u narednom poenu, a zatim je uslijedio poklon rivala i izbačena „balon“ lopta u aut – uslijedio je as za kraj gema.

6:3, 1:2 – Cicipas „pustio ruku“

Pronašao je svoj forhend Cicipas, probio je Đokovićev zid u gemu i diktirao je ritam, revanširavši se za prethodnu „nulu“.

6:3, 1:1 – Surovo!

Јoš jedna „nula“ za rivala na Novakov servis!

6:3, 0:1 – Siguran Cicipas

Odličnom bekhend paralelom Cicipas je stekao dve prilike da završi prvi gem u drugom setu, a potom je odapeo forhend za kraj.

6:3 – Set za Đokovića!

Servis i forhend za prvi poen, mreža protivnika za drugi, ali je tu serija stala jer je Cicipas pojačao ritam i natjerao Đokovića na grešku. Pametnim servisom u stranu Novak je stekao dvije set lopte, a već prvu je iskoristio za kraj seta, poslije svega 36 minuta!

Grk se ne predaje - 5:3

Dva asa za kraj gema za Cicipasa, ukupno šest od početka meča.

Đoković dominira u servis gemovima - 5:2 (0:0)

Odličan Novakov procenat prvog servisa (70%) i realizacija poena na prvi servis od 93% (13/14) ne ostavljaju Cicipasu prostora da uradi nešto u gemovima.

Cicipas servisima ostaje u setu - 4:2 (0:0)

Malo je nedostajalo da Đoković kao protiv Rubljova ili Pola napravi i drugi brejk u početnom setu, ipak Cicipasu servis pomaže da prekine Novakovu seriju - 4:2.

Potvrđen brejk, Novak vodi 4:1 (0:0)

Uspio je Novak da potvrdi brejk i povede sa 4:1. Imao je srpski teniser 40:0, zatim izgubio naredna dva poena, ali je Novak uspio da gem završi prije izjednačenja.

Novak pravi brejk, 3:1 (0:0)

Gem u kojem je viđen najljepši poen u dosadašnjem dijelu meča završen je brejkom Đokovića. Za razliku od prethodnog servis gema Cicipasa, Novak je ovaj put iskoristio prvu priliku da oduzme servis protivniku.

Brz Novakov servis gem - 2:1

Samo minut ipo bilo je potrebno Đokoviću da dobije servis gem sa nulom i vrati vođstvo - 2:1.

Cicipas spasio dvije brejk kopte -1:1

Tri neiznuđene greške Cicipasa, koga Novak tjera da skoro isključivo igra bekhendom, pa je Đoković imao dvije brejk lopte. Grk odlično odservirao i ipak izjednačio rezultat - 1:1.

Siguran početak Đokovića - 1:0

Odličan start Đokovića, kao i u većini prethodnih mečeva odservirao je as već u prvom gemu i dobio ga sa jednim izgubljenim poenom.

Meč je počeo!

Đoković je prvi na servisu.

Finale pod krovom "Rod Lejver arene"

U Melburnu je počela da pada kiša, pa će muško finale između devetostrukog šampiona Novaka Đokovića i Stefanosa Cicipasa biti odigrano u dvoranskim uslovima, jer je krov "Rod Lejver arene" zatvoren.

Teniseri izašli na teren, finale uskoro počinje

Novak Đoković i Stefanos Cicipas izašli su pred oko 15 hiljada gledalaca u "Rod Lejver areni" na prvo muško grend slem finale u 2023. godini.

Srpskom asu to je 33. finale na grend slem turnirima, dok je najbolji grčki teniser svih vremena drugi put u finalu grend slema i ponovo mu je rival Novak, kao u junu 2021. na Rolan Garosu.

Ovo je šesti put da se Đoković i Cicipas sastaju u finalu nekog turnira. Novak je dobio svih pet prethodnih finala, uključujući i čuveni meč za titulu na Rolan Garosu 2021. kada je preokrenuo rezultat protiv grčkog tenisera od 0:2 u setovima.

Na putu do svog desetog finala Australijan opena Đoković je izgubio samo jedan set - u meču drugog kola protiv Francuza Enca Kuakoa. Roberta Karbaljesa Baenu, Grigora Dimitrova, Aleksa de Minora, Andreja Rubljova i u polufinalu Tomija Pola savladao je rezultatom 3:0.

Stefanos Cicipas je u polufinalu savladao Karena Hačanova iz Rusije poslije četiri odigrana seta, a sa turnira u Melburnu prethodno je eliminisao i Јiržija Lehečku (3:0), Јanika Sinera (3:2), Talona Grikspora (3:0), Rinkija Hidžikatu (3:0) i Kentana Alisa (3:0).

Đoković i Cicipas danas ne igraju samo za trofej jer će drugi put zaredom finalisti grend slema direktno odlučivati i o prvom mjestu na ATP listi, što se desilo i u Njujorku prošle godine, kada je Karlos Alkaraz pobijedio Kaspera Ruda sa 3:1 u setovima i postao najmlađi svjetski broj jedan u istoriji, sa samo 19 godina i četiri mjeseca.