latinica  ћирилица
29/01/2023 |  09:57 ⇒ 10:16 | Autor: sputniknews.com

Rogozin: Spremni ruski roboti za uništavanje "leoparda" i "abramsa"

Četiri udarna robotizovana oklopna vozila "Marker" su spremni i pripremaju se za slanje u Donbas, napisao je na Telegramu bivši direktor Roskosmosa i rukovodilac naučno-tehničkog centra "Carski vukovi" Dmitrij Rogozin.
Dmitrij Rogozin (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Dmitrij Rogozin (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

- Izvršni direktor kompanije iz Magnitogorska "Androidna tehnika" Evgenije Dudorov je saopštio da je počeo utovar četiri bespilotna robota "Marker" koji će zatim biti poslati u Donbas - istakao je Rogozin.

On je ranije za Sputnjik izjavio da će u februaru u zonu specijalne vojne operacije stići četiri robota "Marker" koji će biti u obavještajnoj varijanti i udarnoj verziji.

Roboti će učestvovati u borbama nakon testiranja na poligonu.

On je naveo da ovaj robot može da automatski uništava tenkove "abrams" i "leopard" i druge mašine pomoću elektronskog kataloga u kontrolnom sistemu sa slikama neprijateljske tehnike.

Robot "Marker" je proizvela kompanija "Androidna tehnika" zajedno sa Fondom perspektivnih istraživanja.

Robotski kompleks je težak oko tri tone i ima najnaprednije vještine autonomnog kretanja, a objekte prepoznaje pomoću tehnologija vještačke inteligencije.

Autonomija platforme je obezbjeđena modularnim multispektralnim sistemom, u kome se podaci obrađuju pomoću algoritama neuronske mreže.