latinica  ћирилица
29/01/2023 |  10:18 ⇒ 10:21 | Autor: SRNA

Bej: Kosmet je srpski i to mora ostati - ponude EU, Berlina i Pariza su uvreda

Francuski evroparlamentarac Nikola Bej nazvao je uvredom francusko-njemački prijedlog da Beograd prizna nezavisno Kosovo u zamjenu za nejasno obećanje članstva u EU i poručio da Kosmet mora da ostane srpski, jer je istorijska kolijevka srpskog naroda.
Sjeverna Mitrovica - Foto: TANЈUG
Sjeverna MitrovicaFoto: TANЈUG

- Moramo da nastavimo da govorimo istinu o tome šta se dešava na Kosovu i Metohiji, da probudimo zapadno mišljenje o tome kroz šta hrišćani tamo prolaze. Medijsko ćutanje koje skriva pravo stanje jedino je što omogućava zapadnim liderima da nastave da podržavaju Albance - rekao je Bej za Večernje novosti.

On je naglasio da je krajnje vrijeme da Evropska komisija, koja dijeli lekcije o ljudskim pravima, poštuje teritorijalni integritet Srbije i osnovne principe međunarodnog prava.

U osvrtu na napad na srpske mladiće na Kosmetu i činjenicu da su to zapadni moćnici i mediji prećutali, Bej je rekao da je očigledno da bi, kada bi zapadni mediji i lideri progovorili o ovoj drami, zvanična i lažljiva situacija na Kosovu bila dovedena u pitanje.

Bej je naveo da je na laži zasnovana i akcija NATO-a i zapadnih sila od 1999. godine do sada.

Prema njegovim riječima, Srbi su 1999. godine bili krivi što su željeli da žive među sobom i nađu svoju naciju ujedinjenu, nezavisnu i jaku.

- To je ono što je dato skoro svim narodima Evrope, čuveno pravo naroda na samoopredjeljenje. Sramno je da je to Srbima zabranjeno - poručio je Bej.

On je naveo da projekat "velike Albanije" predstavlja direktnu prijetnju Evropi.

- Na prilično sličan način, projekat velikog Otomanskog carstva koji nose Turska i Azerbejdžan sa željom da anektira Јermeniju i iskorijeni Јermene, zahtjeva politički, diplomatski i po potrebi vojni odgovor solidarnosti Evropljana sa Јermenima - rekao je Bej.