latinica  ћирилица
29/01/2023 |  10:30 ⇒ 11:04 | Autor: SRNA

Puzigaća: Ukloniti džamije sa srpske zemlje u FBiH

Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća rekao je da džamije izgrađene na srpskoj bespravno oduzetoj zemlji u Federaciji BiH moraju biti uklonjene po ugledu na rušenje pravoslavne crkve u Konjević Polju na zemljištu Fate Orlović.
Nikola Puzigaća - Foto: SRNA
Nikola PuzigaćaFoto: SRNA

- Nadležne institucije Republike Srpske moraju hitno da u saradnji sa vlastima FBiH utvrde tačne lokacije na kojima su na srpskoj bespravno oduzetoj zemlji izgrađeni ovi vjerski objekti - izjavio je Puzigaća.

On je apelovao da Srbi u FBiH prvo iskoriste sva pravna sredstva i zatraže da im se vrati bespravno oduzeta zemlja i da pokrenu postupak izmještanja džamija sa njihove zemlje.

- Po ugledu na slučaj Fate Orlović u Konjević Polju sa čije zemlje je uklonjena crkva, tražimo da se srpske zemlje uklone sve džamije - istakao je Puzigaća.

Puzigaća je ranije pozvao Srbe da podnesu pojedinačne tužbe zbog oduzete imovine u FBiH i potvrdio da će i ovo udruženje preduzeti sve pravne radnje radi zaštite njihovih imovinskih prava.

On je naveo da je opština Sanski Most u mjesnoj zajednici Lušci Palanka, oduzela privatnu imovinu gdje je živjelo 15.000 Srba, koji su se uglavnom bavili poljoprivredom i bili zaposleni u zemljoradničkoj zadruzi.