latinica  ћирилица
29/01/2023 |  10:54 ⇒ 12:36 | Autor: SRNA

Split: Kazna od 150 evra za hodanje u kupaćem kostimu po gradu

U Splitu je stupila na snagu nova odluka, prema kojoj je predviđena kazna od 150 evra za hodanje u kupaćim kostimima po gradu, kao i za korištenje alkohola na javnoj površini.
Evri (Foto: EPA/LEX VAN LIESHOUT) -
Evri (Foto: EPA/LEX VAN LIESHOUT)

Komunalnom odlukom, koja je stupila na snagu od početka godine, uveden je novi koncept propisanih zabrana koje se odnose isključivo na kulturno-istorijsko gradsko jezgro, odnosno zonu A, koja ima posebnu zaštitu, i na odredbe koje se odnose na područje cijelog grada.

Grad Dubrovnik od avgusta 2020. godine ima sličnu odluku o komunalnom redu, a prvi golišavi turisti prošle su godine komunalnim redarima platili kazne od 1.000 kuna.

Kazna za šetanje psa bez povodca je 66,36 evra za fizičko lice.

Od bitnih izmjena uvedena je i zabrana postavljanja elektroakustičkih uređaja na terasama ugostiteljskih objekata u zoni A, što znači da se na tim mjestima ne mogu koristiti zvučnicima i pojačalima. Dopušteno je izvođenje muzike uživo bez elektroakustičkih uređaja.

Ko se ne bude pridržavao tog pravila, kazniće se sa 1.320 evra, odgovorna osoba sa 300 evra, a fizičko lice sa 260 evra, prenosi portal Indeks.

Precizirana je i oprema terasa ugostiteljskih objekata koja se može postaviti, pa tako više neće moći biti ljuljački, kauča i sjedalica koji nisu u skladu s urbanom opremom, a tende i suncobrani moraju biti neutralne bež boje i bez reklama.

Novost je i da na javnoj površini oni koji nude brzu hranu ne mogu imati stolove i stolce.

Iz zone A uklanjaju se bankomati i kosci.