latinica  ћирилица
29/01/2023 |  11:07 ⇒ 11:11 | Autor: sputniknews.com

Holandski admiral: NATO spreman za direktan sukob sa Rusijom ako Moskva pređe crvenu liniju

Sjevernoatlantska alijansa spremna je za direktnu konfrontaciju sa Rusijom, izjavio je predsjednik Vojnog komiteta NATO-a, holandski admiral Rob Bauer, u intervjuu za portugalsku televiziju RTP.
Rob Bauer (Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ) -
Rob Bauer (Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ)

On je rekao da je poslije početka specijalne operacije u Ukrajini NATO odlučio da učvrsti istočno krilo Alijanse, uputivši dodatne snage u Mađarsku, Slovačku, Bugarsku i Rumuniju.

- Mislim da je to važan signal Rusima da se naš stav promijenio: da im pokažemo da smo spremni, ako im padne na pamet da dođu do (granica) NATO-a - istakao je Bauer.

Istovremeno se ogradio da će NATO biti spreman da odgovori samo ukoliko Rusija pređe crvenu liniju invazijom na neku od zemalja-članica Alijanse.

Bauer je naglasio da zemlje-članice NATO-a treba da budu bolje pripremljene, pošto vojna inicijativa sada pripada Rusiji.

- Činjenica da vaš neprijatelj ima bolje oružje nije problem vašeg neprijatelja. To je vaš problem - konstatovao je on.

On je ocijenio i da se mora povećati proizvodnja u odbrambenoj industriji.

- Moramo da povećamo proizvodnju odbrambene industrije i već se sve više razgovara o toj temi na nacionalnom nivou. To bi moglo da znači davanje prioriteta određenim sirovinama, određenim proizvodnim kapacitetima potrebnim za odbrambenu industriju, a ne za civilnu. O ovim prioritetima treba razgovarati… ratnoj ekonomiji u mirnodopskim uslovima - objasnio je Bauer.

On je istakao da je u posljednjih četvrt vijeka globalna ekonomija funkcionisala po principu "sada i tada", ali su značajni materijalno-tehnički gubici otkrili slabost ovakvog pristupa.

Kako je naveo, obje strane troše mnogo municije i destruktivnog materijala: borbene tenkove i avione.

- Obje strane moraju da kupe dosta sirovina i municije da bi nastavile da se bore. Problem za obje strane je što i zapadna i ruska odbrambena industrija moraju da povećaju proizvodnju - rekao je on.

Da bi se postigla ova tranzicija, biće neophodna promjena mentaliteta stanovništva, što je krajnost koju je opisao kao "tešku".

- Moramo se pobrinuti da Rusi ne dobiju sukob u Ukrajini. Ako to učine, imaćemo mnogo veći problem u smislu novca i odbrane: Rusi će biti na našim granicama - upozorio je on.

Bauer je istakao prenaoružavanje kao jedan od glavnih prioriteta Alijanse, za koju je takođe priznao da je izgubila monopol na vojnu inicijativu.

U međuvremenu, Moskva ima strateške ciljeve koji prevazilaze Ukrajinu i nastoji da povrati dimenzije bivšeg Sovjetskog Saveza, zaključio je on.