latinica  ћирилица
29/01/2023 |  11:14 | Autor: sputniknews.com

Moskva: Izjave o spremnosti NATO-a za direktan sukob sa Rusijom uvlače svijet u nuklearni kolaps

Izjave o spremnosti NATO-a za direktan sukob sa Rusijom uvlače svijet u nuklearni kolaps, a takva retorika neće promijeniti ciljeve specijalne operacije, izjavio je za Sputnjik poslanik Državne dume Rusije Oleg Morozov, komentarišući izjavu admirala Alijanse Roba Bauera da je NATO spreman na direktan sukob sa Rusijom.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

- NATO mora da shvati da takve izjave uvlače svijet u nuklearni kolaps. Neće nas natjerati da odustanemo od svojih ciljeva u Ukrajini. I moraju da prihvate da nuklearni sukob ne podrazumijeva selektivnost - naglasio je Morozov.

Istovremeno, parlamentarac je Bauerovu izjavu nazvao "monstruoznom", istakavši da Rusija nikada nije težila vojnom sukobu sa NATO-om i da je činila sve da smanji vojnu napetost.

- Naš odgovor bi trebalo da bude jačanje vojnog pritiska u Ukrajini. Svaki korak naprijed pomjera rat sa NATO-om, a nazad ga približava! - zaključio je Morozov.

Sa svoje strane, prvi zamjenik predsjedavajućeg Odbora za međunarodne poslove Savjeta Federacije Vladimir DŽabarov smatra da je ratoborno razmetanje hrabrošću vojnih lidera NATO-a povezana sa činjenicom da je u situaciji u Ukrajini počela prekretnica.

- Miran sam u vezi sa tim. To su sada izjavili jer su zaista vidjeli da je u Ukrajini počela prekretnica. Štaviše, shvataju da pomoć koju sada pokušavaju da pruže u tenkovima, čak i avionima, teško da će promijeniti situaciju, Rusija ubrzava - rekao je DŽabarov za Sputnjik.

Prema rečima senatora, izjava zvaničnika NATO-a "više liči na razmetanje hrabrošću".

Ranije je predsjednik vojnog komiteta Sjevernoatlantske alijanse admiral Rob Bauer izjavio da je NATO spreman za direktnu konfrontaciju sa Rusijom.

On je napomenuo da je nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini Alijansa odlučila da ojača istočno krilo NATO-a.

Prema Bauerovim riječima, ovo je važan signal Rusima – "spremni smo ako im padne na pamet da dođu do NATO-a".