latinica  ћирилица
29/01/2023 |  11:20 ⇒ 11:27 | Autor: sputniknews.com

Rjabkov: Izjave SAD da isporuke "abramsa" Kijevu nisu eskalacija ─ negiranje očiglednog

Izjave Vašingtona da isporuke tenkova "abrams" Kijevu ne predstavljaju eskalaciju je poricanje očiglednog, izjavio je zamjenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov u intervjuu za Sputnjik.
Sergej Rjabkov (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV / POOL) -
Sergej Rjabkov (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV / POOL)

On je naglasio da je slanje tenkovskog bataljona u Ukrajinu "izuzetno destruktivan korak" Sjedinjenih Američkih Država, uključujući i sa stanovišta "pokušaja da se sprovede naglašeno eskalacioni scenario u Ukrajini".

- Paradoksalno, američki zvaničnici tvrde da isporuka šireg spektra sve modernijih sistema, uključujući teške sisteme Ukrajini, nije eskalacija. I generalno, u posljednje vreme bilo je mnogo direktnih citata Orvela u izjavama američkih i predstavnika NATO-a: "mir je rat" – bukvalno ono što se svakodnevno govori sa visokih govornica i iz visokih kancelarija na Zapadu... Tako da sada, nakon odluke da se tenkovi "abrams" upute u značajnom broju, počinju argumenti da nije riječ o eskalaciji. Poricanje očiglednog - ocijenio je Rjabkov.

Kako je naveo, ovo se sprovodi u ovakvom obliku pred međunarodnom zajednicom koja se sve više brine "oko toga gdje ta zapadna grupa neodgovornih političara ili politikanata koji su izgubili razum, gura svijet".