latinica  ћирилица
29/01/2023 |  11:32 ⇒ 11:52 | Autor: sputniknews.com

Šolc: Lovci neće biti isporučeni Kijevu

Njemački kancelar Olaf Šolc kritikovao je sve veće zahtjeve za novim naoružanjem za Ukrajinu i još jednom odbacio ideju o isporukama lovaca.
Olaf Šolc (Foto: EPA-EFE/JOHANNA GERON / POOL) -
Olaf Šolc (Foto: EPA-EFE/JOHANNA GERON / POOL)

- U Njemačkoj, čim se donese jedna odluka, počinju nove debate. Kada se tako nešto dešava, onda to nije ozbiljno, to potkopava povjerenje građana u odluke vlade - rekao je Šolc u intervjuu njemačkom listu Tagešpigel.

On nije pojasnio čije zahtjeve ima u vidu, njemačke ili zahtjeve stranih političara. Prema njegovim riječima, Ukrajina traži sve više naoružanja.

Njemački kancelar je rekao da se ozbiljno odnosi prema zakletvi koju je dao i da mora da učini sve da se događaji u Ukrajini ne pretvore u sukob između Rusije i NATO-a.

- Mi ne pratimo one koji gotovo olako preporučuju Njemačkoj da ide naprijed. Uvijek djelujemo u skladu sa međunarodnom koordinacijom. Svaka druga odluka bi bila neodgovorna i povećala bi rizik od eskalacije - dodao je Šolc.

Nakon što je Njemačka ove nedjelje objavila da je spremna da Ukrajini isporuči tenkove, od Berlina su odmah tražili novo naoružanje.

Bivši ambasador Ukrajine u Berlinu, zamjenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Andrej Meljnik je izjavio da su im potrebni lovci. Šolc je taj zahtjev odbio.

Njemačka je ranije objavila da je Ukrajini isporučila haubice, pješadijska borbena vozila, protivvazduhoplovne sisteme i tenkove, među kojima i 14 tenkova "leopard 2".