latinica  ћирилица
29/01/2023 |  16:04 ⇒ 16:07 | Autor: Agencije

Francuska: Najavljeno više od 200 štrajkova

Širom Francuske naredne sedmice biće održano više od 200 štrajkova protiv penzione reforme, što su druge opštenacionalne demonstracije protiv povećanja starosne granice za odlazak u penziju, javili su francuski mediji.
Protesti u Francuskoj (Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON/ilustracija) -
Protesti u Francuskoj (Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON/ilustracija)

Sindikati radnika gradskog prevoza u Parizu, kao i zaposleni na pariskom aerodromu "Šarl de Gol" i radnici uspinjača na francuskim skijalištima već su najavili učešće u novoj rundi štrajkova.

Radnici skijališta u Francuskoj najavili su od 31. januara "neograničene štrajkove" zbog penzione reforme, plata i uslova rada.

Francuska premijerka Elizabet Born je 10. januara predstavila nacrt zakona o penzionoj reformi, koji Vlada planira da sprovede u septembru ove godine.

Prema tom planu, Vlada će početi da povećava starosnu granicu za penzionisanje za tri mjeseca po godini od 1. septembra, postepeno povećavajući je sa sadašnje 62 na 64 godine do 2030. godine.

Prve opštenacionalne demonstracije protiv reforme organizovalo je osam vodećih francuskih sindikata širom zemlje 19. januara, koje su okupile oko dva miliona ljudi.

Više od 200 štrajkova organizovano je širom zemlje, a najveći protesti održani su u Parizu, Marseju, Lionu, Tuluzu, Lilu i Nantu.

Ministar transporta Klemon Bone rekao je da će saobraćaj 31. januara biti ozbiljno poremećen zbog najavljenih štrajkova.

Bone je istakao da je Vlada spremna da pregovora sa sindikatima, ali da se suština reforme neće mijenjati.