latinica  ћирилица
29/01/2023 |  17:46 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Trebinje - jedna od destinacija koja je privukla najviše turista (VIDEO)

Protekla 2022. godina bila je rekordna za turizam u Srpskoj. Prvi put broj noćenja premašio je milion i to za 36 hiljada 569 noćenja. Evidentirano je 480 hiljada 780 dolazaka, a broj stranih i domaćih gostiju je prilično izjednačen. Najveći broj noćenja ostavrili su turisti iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore te Njemačke. Podaci su to Republičkog zavoda za statistiku.
Trebinje - Foto: RTRS
TrebinjeFoto: RTRS

Trebinje je svakakao jedna od destinacija koja je privukla najviše turista u prošloj godini. U turističkoj organizaciji osmislili su kako da privuku goste i u ovom , tradicionalno nezanimljivom periodu godine.

Ljeto već zaboravljeno, a prošli i januarski praznici. Slika na u ulicama Trebinja sada potpuno drugačija: rijetki prolaznici , poluprazna gradska pijaca i trg koji u sezoni vrve životom. Kada odu turisti, grad se vrati na "fabrička podešavanja". Nekome to odgovara, nekome ne.

Dobar dio uslužnih radnji uopšte ne radi , na štandovima gdje se prodaju suveniri sada se sunčaju mačke. Rijetki su prodavci na pijaci, posla je malo pa se ima vremena i za pletivo.

Kao i u većini ljetnjih turističkih centara, i u Trebinju sve je izraženija tzv. "sezonalnost" , odnosno period velikih gužvi, i period "zimskog sna".

Kako bi se nešto ipak promijenilo, i kako bi i tradicionalno nezanimljivi februar bio makar malo "življi", u Turističkoj organizaciji Grada Trebinja osmislili su inovativnu promotivnu kampanju: da za turiste iz Srbije tokom sretenjskih praznika ponude niz pogodnosti.

- Јedan od ciljeva da upravo i u tom periodu godine koji je "mrtav" privučemo turiste , da ponudimo sadržaje - rekao je Žarko Vico iz Turističke organizacijr Grada Trebinja.

Kampanja "Vaš praznik, naš grad" uveliko je krenula i već ima pozitivnih povratnih rezultata. Turistički radnici se nadaju da će Sretenje u Trebinju, zajedno sa “Praznikom mimoze” koji se u istom periodu održava na crnogorskom primorju biti dobitna kombinacija , i da će ovog februara po prvi put grad ipak "oživjeti".