latinica  ћирилица
29/01/2023 |  18:10 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Republika Srpska bilježi nikada veći broj zaposlenih (VIDEO)

Republika Srpska, prema podacima Zavoda za zapošljavanje, bilježi nikada veći broj zaposlenih. Platu u Srpskoj zarađuje oko 300 hiljada radnika. Na evidenciji nezaposlenih je 64 hiljade osoba.
Radnici - Foto: RTRS
RadniciFoto: RTRS

Ipak, situacija na tržištu rada nije sjajna. Veliki problem poslodavci imaju sa pronalaskom kvalifikovanih kadrova. Na koji način riješiti taj problem i šta su potencijalne šanse za razvoj Republike Srpske?

Prema posljednjim podacima u Republici Srpskoj zaposleno je blizu tri stotine hiljada radnika. Najviše do sada. Ta brojka bila bi i veća da postoji interesovanje za ona zanimanja koja su najtraženija na tržištu rada i plaćena iznad prosjeka- zanate.

- Mi imamo djecu koja treba da dođu na praksu i pružimo im taj praktični dio obuke, međutim, kada oni završe školu oni odoše svojim putem. Neće nikada da se zadrže - rekla je poslodavac Žan Arsić.

Trend manjka zanatlija na tržištu rada stručnjaci očekuju i u narednom periodu.

- S obzirom da mi nismo afirmisali rad kao pojam, onda je sasvim normalno da su se mladi ljudi kroz neki dužu period okretali od zanata i nisu upisivali zanatska zanimanja - izjavio je direktor Agencije za zapošljavanje Miroslav Vukajlović.

Gašenje velikih proizvodnih pogona i pogrešna upisna politika, smatraju u Zanatsko-preduzetničkoj komori, jeste osnovni razlog za trenutnu situaciju. A potencijala svakako ima.

- Naš kad ode zanatlija na Zapad, je najbolji. Mi smo strašno inteligentan narod i brzo se snađemo. Samo treba malo da se smanje nameti i da se te plate povećaju. Mi smo tako maleni i bogati, za sve ima mjesta - naveo je predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske Lazo Šešić.

Analiza tržišta koju su radili u Zavodu za zapošljavanje pokazala je potrebu za prekvalifikacijom određene radne snage.

- Gdje ćemo pokušati da ono što kažu poslodavci, koja su to zanimanja koja su deficitarna, i sa druge strane imamo ona zanimanja koja se trenutno traže na tržištu i biće ponuđeno tim licima da se prekvalifikuju i dokvalifikuju kako bi mogli biti konkurentni na tržištu rada - naglasio je rukovodilac filijale Banjaluka, Zavod za zapošljavanje Mladen Vrećo.

Za Srpsku je važno da se strateški odredi u kom smjeru će se razvijati tržište rada. IT sektor, poljoprivreda, turizam i energetika, najveće su razvojne šanse Srpske. Međutim, i za to treba stvoriti određene preduslove, što nas opet vraća na polaznu tačku, obrazovanje.

- To su neke oblasti gdje mi sigurno imamo šta da kažemo. Ali bi bilo dobro da i za te oblasti pripremimo određeni stručni kadar koji će moći da odgovori onim zahtjevima koje investitori očekuju - dodao je Vukajlović.

Trenutno je u Republici Srpskoj najveći rast zaposlenosti zabilježen u metalskoj industriji, dok se sa najviše kvalifikovanih radnika nedostaje u uslužnim djelatnostima i građevini. Potencijalni ključ za rješenje ovog problema je u boljoj saradnji obrazovnog sistema i poslodavaca.