latinica  ћирилица
29/01/2023 |  18:17 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Na oba javna Univerziteta aktivno se radi na modifikaciji studijskih programa (VIDEO)

Na oba javna Univerziteta u Srpskoj aktivno se radi na modifikaciji studijskih programa. Cilj je da se osposobe kadrovi koji su potrebni tržištu, ispita osnivanje novih visokoškolskih ustanova, ali i da se omogući veća međunarodna razmjena profesora i studenta. Iako je ovo dugotrajan proces, određen napredak je primjetan.
Univerzitet u Banjaluci-Rektorat - Foto: RTRS
Univerzitet u Banjaluci-RektoratFoto: RTRS

Reforma visokog obrazovanja odnosi se na primjenu evropskih preporuka za visokoškolske ustanove. U Srpskoj se provodi na skoro svim studijskim programima. Јedan od primjera reorganizacije studijskog programa jeste i Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjaluci.

- Mi smo imali modifikacije svih studijskih programa. Primjer je i FPN, gdje je upisana druga generacija po novim studijskim programima i novim izlaznim profilima - rekao je rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin.

Posljednji Zakon o visokom obrazovanju donesen je 2020. godine, kada je formiran i Savjet za reformu visokog obrazovanja. Novina je da su članovi Savjeta, pored akademske zajednice, i predstavnici ministarstva i privrede. Cilj je da se uradi opsežna i detaljna analiza tržišta, radi dobijanja jasnijeg pregleda o potrebama radnih profila na tržištu rada. Tim povodom donesen je i dokument nazvan Mreža.

- Da bi se definisao broj upisanih studenata na sva tri cuklusa studija, zatim, da se definiše opravdanost osnivanja novih visokoškolskih ustanova i studijskih programa, da se definiše lista deficitarnih zanimanja i šta nam je sve potrebno - navela je predsjednik Savjeta za reformu visokog obrazovanja Nedeljka Ivković.

Ono što je sigurno jeste da će se na osnovu analiza, studijski programi spajati, a potom će se na zadnjoj godini studija odvajati izlazni profili. Pojedini programi biće i ukinuti. Ono na čemu je potrebno raditi jeste zaštita i očuvanje nacionalnih predmeta kao što su srpski jezik i istorija. U narednom periodu možemo očekivati i zakonske promjene koje bi trebalo da podrže reformu visokog obrazovanja, najavio je resorni ministar.

- Sa druge strane, uradićemo kontrolu kvaliteta visokog obrazovanja i pokušati da unaprijedimo određene studijske programe kao i da afirmišemo što veći broj studenta da upišu jedan od dva Univerziteta u Srpskoj - izjavio je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir.

Budimir dodaje da će inicijativa biti i za uvođenje srpskog jezika na sve studijske programe, ali i uvođenje nastave na engleskom jeziku.

Tome bi svakako trebalo da doprinese i međunarodna razmjena studenta, naročito sa Akademskom zajednicom Srbije, smatra profesor bezbjednosti Predrag Ćeranić.

Trenutno Savjet za reformu visokog obrazovanja provodi istraživanja i ankete u srednjim školama, analizira se upisna politika iz 2022/23 akademske godine, nastavlja reorganizacija studijskih programa, a u ovoj godini trebalo bi da bude usvojena i nova strategija o visokom obrazovanju radi unapređenja dobrih i mijenjanja loših stvari .