latinica  ћирилица
29/01/2023 |  18:34 ⇒ 19:14 | Autor: SRNA

Linta: Deklaracija - dokaz kontinuiranog sijanja mržnje prema Srbima

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je sramnom deklaraciju Skupštine Kantona Sarajevo kojom se najoštrije osuđuje dizanje tri prsta ispred zajedničkih institucija, ističući da je to jedan od mnogih dokaza da Sarajevo nije multietnički već jednonacionalni grad koji planski sprovodi politiku cementiranja etničkog čišćenja srpskog naroda.
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

Linta ističe da je to još jedan dokaz da bošnjački političari u kontinuitetu siju mržnju prema Srbima.

Prema njegovim riječima, teško je racionalno prihvatiti činjenicu da u Sarajevu čak i tri prsta znače provokaciju i da imaju negativno značenje.

- U pitanju je jedan od mnogih dokaza da Sarajevo nije multietnički i otvoren grad već se radi o jednonacionalnom gradu koji uspješno i planski sprovodi politiku cementiranja etničkog čišćenja srpskog naroda - saopštio je Linta.

Linta napominje da tri prsta izvorno simbolizuju Svetu trojicu – Oca, Sina i Svetog duha.

Pozdrav sa tri prsta, kako je naveo, od početka devetnaestog vijeka postao je simbol borbe za slobodu srpskog naroda i vremenom prerastao u opšte srpski pozdrav.

- Dobro je poznato da su srpski knezovi pozdravili izbor Karađorđa za vođu Prvog ustanka dižući desnu ruku sa tri raširena prsta. Na slici Paje Јovanovića, Miloš Obrenović poziva na Drugi ustanak sa tri podignuta i rastavljena prsta. Veliki srpski pjesnik i vladika Petar Drugi Petrović Njegoš tri prsta smatra simbolom srpstva - dodao je Linta.

Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je u petak, 27. januara, usvojila deklaraciju kojom se najoštrije osuđuje dizanja tri prsta ispred zajedničkih institucija, a koju je predložio Klub SDA.