latinica  ћирилица
30/01/2023 |  07:08 ⇒ 12:45 | Autor: SRNA

Dodjelom nagrada završen 16. Kustendorf (VIDEO)

Uručenjem nagrade "Drvo života" dramskom piscu i akademiku Dušanu Kovačeviću i dodjelom nagrada najboljim filmovima u takmičarskom programu sinoć je na Mokroj Gori završen 16. Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf.
16. Kustendorf (Foto: Tanjug/ Dario Konstatinović) -
16. Kustendorf (Foto: Tanjug/ Dario Konstatinović)

Glavna nagrada festivala "Zlatno jaje" dodijeljena je izraelskoj rediteljki Tal Kantor za animirani film "Pismo svinji".

"Srebrno jaje" dodijeljeno je rediteljki Dulmi Purev-Očir iz Mongolije za film "Snijeg u septembru", a "Bronzano jaje" pripalo je mađarskoj rediteljki Ani Đimeši za film "Afrikat".

Odluku je donio žiri koji su činili italijanska rediteljka Suzana Nikjareli, glumac Slavko Štimac i izraelski producent, reditelj i scenarista David Noj.

Nagrada za najbolju fotografiju "Vilko Filač" dodijeljena je Evanu Maragkoudakisu iz Grčke za ostvarenje "Na Kserksovom tronu" u režiji Evi Kalojiropulu.

Nagradu "Drvo života", koja se dodjeljuje istaknutim stvaraocima za buduće filmove, akademiku Kovačeviću je uručio osnivač Kustendorfa proslavljeni režiser Emir Kusturica.

Kovačević rekao je da mu je čast što je na jednom od najvažnijih filmskih festivala na svijetu.

- Nagrada "Drvo života" važna je iz dva razloga. Prvi je što je to nagrada za moje dosadašnje filmsko stvaralaštvo, a drugi je da je ovo nagrada za buduće filmove, što je lepa obaveza - istakao je Kovačević.

Obraćajući se prisutnima, Kusturica je rekao da festival zatvara riječima - mislite na slobodu i tragajte za izgubljenom slobodom koja je nestala iz naših života.

Festival Kustendorf odlučio je da dodjeli i specijalno priznanje rediteljki iz Srbije Aleksandri Lazarovski za film "Više od života".

Osim omaža posvećenog stvaralaštvu Dušana Kovačevića, u sali "Prokleta avlija", posljednje večeri Kustendorfa, nastupio je ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu.

Oni su izveli tačku iz baleta "Ko to tamo pjeva", nastao na osnovu Kovačevićevog scenarija za istoimeni film, na muziku Vojislava Vokija Kostića i u koreografiji i režiji Staše Zurovca.

Pod sloganom "Umjetnost iznad svega", od 25. januara u Drvengradu je prikazano 27 filmova, od toga 14 u takmičarskom programu.

Kustendorf je tradicionalno u pet festivalskih dana ugostio značajne autore, glumce i muzičare, te brojne mlade filmske autore i studente filmskih škola iz cijelog svijeta.

Svoja ostvarenja predstavili su studenti i mladi autori iz Mađarske, Srbije, Rusije, Uzbekistana, Izraela, Grčke, Češke, Irana, Slovačke, Mongolije i Švajcarske.

Radionice su održali gosti Kustenodorfa Suzana Nikjareli, Paolo Virci i Paolo Fjore Anđelini iz Italije, Gregorio Graciozo iz Brazila i Čije Hajakava iz Јapana, nakon projekcija svojih filmova.

Kustendorf ima nekomercijalni karakter i održava se svake godine u januaru.