mtel
latinica  ћирилица
30/01/2023 |  08:42 ⇒ 11:07 | Autor: Agencije

Snažni zemljotresi u Kini; Naređena evakuacija

Potres jačine 5,8 stepeni Rihterove skale pogodio je danas Јužni Sinđan u Kini, saopštio je Evropsko-mediteranski seizmološki centa.
Zemljotres u Kini (Foto: EMSC) -
Zemljotres u Kini (Foto: EMSC)

Zemljotres je bio na dubini od 33 km, saopštio je EMSC. Za sada nema informacija o eventualnim žrtvama ili materijalnoj šteti.

Zemljotres magnitude 6,1 pogodio je i udaljeni dio severozapadne kineske oblasti Sinđijang, a za sada nisu prijavljene veće štete ili da ima povrijeđenih, javila je kineska novinska agencija Sinhua.

Zemljotres je pogodio tu oblast u 7.49 po lokalnom vremenu.

Prema preliminarnim podacima kineskog Centra za zemljotrese jačina potresa je bila 6,1. Američki geološki institut izmjerio je magnitudu 5,7.

Kineska državna televizija CCTV prikazala je snimke ljudi koje evakuišu sa aerodroma u okrugu Šahe, vidi se kako se klate sijalice i trese tlo. Vidi se i osoblje koje vrši inspekcijski pregled spojnog dijela aerodroma.

Sinđijang je jedan je od seizmički najosjetljivijih regiona u Kini, a većina potresa bila je u slabo naseljenim dijelovima izvan glavnih gradova.

Seizmolozima i drugim službama nisu prijavljeni poremećaji u lokalnoj elektro mreži, u prozvodnji nafte i gasa ili petrohemijskim industrijama, navela je Sinhua.