latinica  ћирилица
30/01/2023 |  08:51 ⇒ 08:55 | Autor: SRNA

Izvinjenje "Rio Tinta" zbog gubitka radioaktivne kapsule

Anglo-australijska kompanija "Rio Tinto" uputila je danas izvinjenje zbog gubitka radioaktivne kapsule nakon čega je objavljeno upozorenje na radijaciju širom države Zapadna Australija.
Sjedište Rio Tinta u Pertu (Foto: EPA-EFE/MICK TSIKAS) -
Sjedište Rio Tinta u Pertu (Foto: EPA-EFE/MICK TSIKAS)

Radioaktivna kapsula za koju se vjeruje da je ispala sa kamiona bila je dio opreme za mjerenje gustine rude gvožđa.

Srebrna kapsula, izgubljena prije dvije sedmice, široka je šest, a duga osam milimetara i sadrži "Kasijum-137" koji po satu emituje radijaciju kao deset mašina za rendgensko snimanje.

Vlasti pokušavaju da pronađu kapsulu duž rute duge 1.400 kilometara kojom se kamion kretao iz gradića Njumena u udaljenom regionu Kimberli ka skladištu u predgrađu Perta.

Profesor Endrju Stačberi sa Australijskog nacionalnog univerziteta izjavio je da je potraga moguća jer su ekipe opremljene detektorima radijacije.

Oprema je preuzeta iz rudnika Gudaj-Dari 12. januara, a prilikom raspakivanja radi inspekcije došlo je do rastavljanja zbog čega nedostaju četiri šrafa i matice.

Pretpostavlja se da su vibracije tokom vožnje uzrok odvrtanja šrafova i matica, te da je radioaktivna kapsula ispala iz paketa, a potom iz kamiona.

Vlasti su preporučile da ljudi budu udaljeni najmanje pet metara od kapsule jer izlaganje radijaciji može da izazove opekotine i mučninu.