latinica  ћирилица
30/01/2023 |  10:35 ⇒ 10:35 | Autor: SRNA

Klokić: Šmit "lebdi u vazduhu" kada je riječ o međunarodnom pravu

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić izjavio je Srni da Kristijan Šmit može čvrsto stajati na nogama u fizičkom smislu, što mu želi još dugo godina, ali da, kada je riječ o međunarodnom pravu, lebdi u vazduhu jer nije legitimno izabran.
Zlatan Klokić - Foto: RTRS
Zlatan KlokićFoto: RTRS

Reagujući na izjavu hrvatskog poslanika u Evropskom parlamentu Tonina Picule da Šmit čvrsto stoji na zemlji i da unutar EU ima podršku političara koji poznaju realnu političku sliku u BiH, Klokić je rekao da bi Picula, kao iskusni diplomata i dugogodišnji parlamentarac, trebao da zna da je za izbor visokog predstavnika potrebna potvrda Savjeta bezbjednosti UN da bi imao međunarodno-pravni legitimitet.

Klokić je dodao i da je neosporna činjenica da je Republika Srpska nastala 9. januara 1992. godine, a kasnije u Dejtonu i priznata međunarodnim sporazumom.

- Јedino ko je mogao da ospori tu činjenicu je narod Republike Srpske koji je 2016. godine rekao da želi da slavi Dan Republike 9. januara kada je rođena Republika Srpska i tu činjenicu niko ne može osporiti - istakao je Klokić.

Picula je za RTV Herceg-Bosne rekao da je početak ove godine izazvao određenu zabrinutost, prije svega, zbog "djelovanja /predsjednika Srpske/ Milorada Dodika koji je opet obilježio 9. januar kao Dan Republike Srpske, što je pojačalo neraspoloženje prema njemu, ali očigledno ne i unutar same vladajuće kombinacije".

Picula smatra da je Šmit političar koji "čvrsto stoji na zemlji", te da unutar EU ima podršku političara koji "poznaju realnu političku sliku u BiH".