latinica  ћирилица
30/01/2023 |  12:20 ⇒ 13:50 | Autor: SRNA

Srpska ostvarila ukupan obim razmjene 6,78 milijardi dolara

Republika Srpska je u prošloj godini ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od 6,78 milijardi dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 75,7 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Zavod za statistiku Republike Srpske - Foto: RTRS
Zavod za statistiku Republike SrpskeFoto: RTRS

Vrijednost ostvarenog izvoza u prošloj godini bila je 2,92 milijardi dolara i veća je za 9,1 odsto nego u 2021. godini, dok je vrijednost ostvarenog uvoza u prošloj godini od 3,86 milijardi dolara veća za 14,4 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Srpska je u prošloj godini najveći obim spoljnotrgovinske razmjene od 1,15 milijardi dolara ostvarila u poslovanju sa Srbijom, te nešto više od milijarde dolara u poslovanju sa Italijom.

Posmatrano prema ekonomskiom grupacijama zemalja, Srpska je u prošloj godini u spoljnotrgovinskoj razmjeni sa EU ostvarila izvoz od 2,067 milijardi dolara, a uvoz od 2,2 milijarde dolara.

Vrijednost ostvarenog izvoza u EU u prošloj godini veća je za 6,4 odsto, a uvoza je veća za 13,9 odsto.

Ekonomista Stefan Markićević rekao je Srni da se može smatrati zadovoljavajućim rezultatom osvareni nivo spoljnotrgovinske razmjene koji je u ukupnom obimu za prošlu godinu veći od ukupnog rezultata iz 2021. godine za oko 700 miliona dolara.

- Spoljnotrgovinsko poslovanje u prošloj godini bilo je opterećeno inflacijom koja je uvoznog karaktera i drugim problemima vezanim za nabavku repromaterijala, na koju su se dodale sve refleksije sukoba u Ukrajini. Sve su to vrlo otežavajuće stvari u poslovanju na koje Srpska ne može uticati - naveo je Markićević.

On je rekao da već drugu godinu za redom Srpska ostvaruju deficit u spoljnotrgovinskom poslovanju sa EU, sa kojom se odvija oko 65 odsto cjelokupnog spoljnotrgovinskog poslovanja, dodajući da sa pojedinim njenim članicama kao što su Njemačka, Austrija, Slovenija, Hrvatska ima suficit u poslovanju kada se posmatra pokrivenost uvoza izvozom.