latinica  ћирилица
30/01/2023 |  13:12 ⇒ 15:38 | Autor: RTS

Vučić: To što je Zeman rekao o Kosovu ostalo je u srcima naših građana

Teško da poznajem nekog ko ima takvu popularnost u jednoj zemlji kao što predsjednik Češke Miloš Zeman ima u Srbiji, a to je zato što je pokazao hrabrost kakvu niko u Evropi nije, on je pokazao kako veliki i hrabri ljude mogu da prave istoriju i srpski narod i građani Srbije to što je rekao nikada neće zaboraviti, rekao je predsjednik Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare. Potpisana je i deklaracija o jačanju kulturne saradnje i uspostavljanju "Češkog doma".
Zeman - Vučić (Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/bs) -
Zeman - Vučić (Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/bs)

- To što je Zeman rekao o Kosovu ostalo je u srcima naših građana, Zeman je pokazao hrabrost kakvu niko nije - istakao je predsjednik Srbije.

Prema njegovim riječima, Srbija i Češka imaju iskreno prijateljstvo, odnosi dvije država su napredovali, 2,8 puta je uvećana trgovinska razmjena u posljednjih 10 godina.

Trgovinska razmjena sa Češkom iznosi 1,7 milijardi evra prošle, a Vučić očekuje da pređe dve milijarde ove godine.

Dvije zemlje imaju mnogo zajedničkih projekata, ulaganja u namjensku industriju o čemu razgovaramo, a danas ćemo u Beogradu otvoriti obnovljenu Češku kuću. Mi ne prodajemo oružje ni Rusiji ni Ukrajini, ali ćemo prodavati mnogima drugima - rekao je Vučić.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Naveo je da Zeman i on poštuju teritorijalni integritet Ukrajine.

- Slaćemo i dalje humanitarnu pomoć Ukrajini, Srbija je jedina koja nije uvodila sankcije Ruskoj Federaciji i lako je to moguće objasniti s obzirom na teritorijalni integritet naše zemlje i iskustava sa sankcijama - podvukao je Vučić.