latinica  ћирилица
30/01/2023 |  14:04 ⇒ 14:04 | Autor: RTRS

Minić: Cilj Vlade - povećanje broja korisnika u agrarnom budžetu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je da je jasno opredjeljenje Vlade Srpske za povećanje broja korisnika u agrarnom budžetu, te da su sve mjere koncipirane za ovu godinu usmjerene na ostvarenje ovog cilja.
Savo Minić - Foto: RTRS
Savo MinićFoto: RTRS

Minić je istakao da hrana i energija predstavljaju bazu sigurnosti, kao i da će Republika Srpska maksimalno iskoristiti svoj budžet kako bi smanjivanjem donjih limita zadržala i proširila postojeću bazu korisnika.

- Cilj nam je da što više manjih gazdinstava bude u budžetu - rekao je Minić u Pelagićevu.

Prema njegovim riječima, poljoprivredna gazdinstva koja funkcionišu u otežanim uslovima imaće deset odsto više u odnosu na davanja koja su definisana primjenom novog agrarnog budžeta.

- To su gazdinstva iznad 600 metara nadmorske visine gdje je surovija klima i manji period ispaše, kao i manja mliječnost kada govorimo o muznim grlima - pojasnio je Minić.

On je istakao da je resorno ministarstvo fokusirano na budžet za ovu godinu koji mora odgovoriti svim izazovima.

Govoreći o prošlogodišnjem budžetu, Minić je dodao da će sa Kompenzacionim fondom biti realizovano 106 miliona KM, dok je danas u tranšama isplaćeno 1.960.000 KM za povrće.

- Budžet za prošlu godinu realizovan je u smislu samih mjera i ostalo je nekih davanja nakon obračuna tih mjera i mislim da sve ono što je bitno upravo slijedi - naveo je Minić.

Podsjetio je i da je održan sastanak sa uzgajivačima svinja sa kojima je pretežnim dijelom usaglašen budžet za ovu godinu.

Minić je rekao da je bilo problema kada je riječ o dijelu koji je trebao ići iz Kompenzacionog fonda kao povišica na davanja koja su išla po komadu.