latinica  ћирилица
30/01/2023 |  15:26 ⇒ 31/01/2023 | 10:33 | Autor: RTRS

Savez logoraša: Osumnjičeni za ratne zločine kandidat za potpredsjednika FBiH

Savez logoraša Republike Srpske najoštrije je osudio i izrazio javno negodovanje povodom činjenice da je osumnjičeni za ratne zločine Refik Lendo kandidat za potpredsjednika FBiH.
Savez logoraša Republike Srpske - Foto: SRNA
Savez logoraša Republike SrpskeFoto: SRNA

Bivši ratni komadant tzv. Armije RBiH Refik Lendo osim što se sumnjiči za masakre nad Srbina na području Ozrena i Vozuće 1995. godine, sumnjiči se i za ratne zločine na Majevici krajem 1994. godine nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske i kao takav je predložen od strane SDA za potpredsjednika FBiH.

- Umjesto da se ovakva lica kažnjavaju, oni ih nagrađuju - saopšteno je iz Saveza logoraša.

Ističu da je činjenica da u Vladi Republike Srpske ministri ne mogu biti izabrani na osnovu osuđujuće presude za saobraćajni prekršaj.

- Au Federaciji BiH kandiduju ratnog zločinca za potpredsjednika FBiH što je, kako su naveli, za svaku osudu i odgovornost Federalnih institucija i stranke SDA-a koja ga je kandidovala. Samim činom provokacije od strane predstavnika FBiH iskazuje se stav o konstantnom izazivanju rasne, nacionalne ili vjerske mržnje prema srpskom narodu i institucijama Republike Srpske - zaključili su u Savezu logoraša.