latinica  ћирилица
30/01/2023 |  16:03 ⇒ 16:08 | Autor: RTRS

Stojičić: Posvetiti pažnju dodatnom i aktivnijem povezivanju kulture sa obrazovanjem

Ministarka prosvjete i kulture Željka Stojičić razgovarala je danas sa direktorima republičkih ustanova kulture i upravnih organizacija u oblasti kulture u sastavu Ministarstva o proteklim i planiranim programskim aktivnostima, kao i strateškom razvoju kulture u periodu do 2030. godine.
Ministarka Željka Stojičić sa direktorima republičkih ustanova kultura (foto: Minstarstvo prosvjete i kulture) -
Ministarka Željka Stojičić sa direktorima republičkih ustanova kultura (foto: Minstarstvo prosvjete i kulture)

Stojičićeva rekla je da su direktori ustanova aktivno doprinosili ostvarivanju strateških ciljeva koji su bili definisani za period do 2022. godine, te da cijeni njihovo mišljenje i da će imati priliku da aktivno učestvuju u strateškom planiranju i razvoju kulture u Republici Srpskoj za period do 2030. godine.

Direktori su neposredno informisali ministra o uspješnosti svih realizovanih aktivnosti u Republici Srpskoj kao i o regionalnoj i međunarodnoj saradnji.

Na sastanku je razgovarano i finansijskoj podršci koju ustanove kulture dobijaju od međunarodnih partnera kao i o potrebama sprovođenja velikih infrastrukturnih projekata koji bi značajno dali doprinos efikasnijem sprovođenju strateških ciljeva u oblasti kulture.

- U narednom periodu posvetićemo se dodatnom i aktivnijem povezivanju kulture sa obrazovanjem kako bi kvalitetni sadržaji, koje neumorno stvaraju rukovodioci ustanova kulture, bili dostupni djeci, učenicima i građanima širom Republike Srpske - rekla je Stojičićeva i naglasila da će u narednom periodu pojedinačno razgovarati sa svim direktorima o izazovima sa kojima se suočavaju.

Sastanku su prisustvovali direktor ЈU Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske Ljiljana Petrović Zečić, direktor ЈU Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske Mirela Šarić, direktor ЈU Muzej Savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković, direktor ЈU Kinoteka Republike Srpske Snježan Lalović, v. d. direktora ЈU Narodno pozorište Republike Srpske Dijana Grbić, v. d. direktora ЈU Dječije pozorište Republike Srpske Ljiljana Labović Marinković, v. d. direktora ЈU Audio-vizuelni centar Republike Srpske Anja Ilić, v. d. direktora ЈU Narodno pozorište Istočno Sarajevo Aleksandra Damjanović, direktor ЈU "Spomen-područje Donja Gradina" Tanja Tuleković, direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić, direktor Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Јasna Milešević, načelnik u Sekretarijatu za vjere Dario Drinić i sekretar ЈU Muzej Republike Srpske Maja Јokanović.