latinica  ћирилица
30/01/2023 |  16:09 ⇒ 17:19 | Autor: RTRS

Pelagićevo: Tri ponosne decenije opštine (VIDEO)

Opština Pelagićevo obilježila je 30 godina postojanja. Odata je počast borcima stradalim u Odbrambeno otadžbinskom ratu, a na svečano akademiji zaslužnim pojedincima i kolektivima uručene su povelje. Najviše opštinsko priznanje Povelja Vase Pelagića, dodijeljeno je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i srpskom članu i predsjedavajućoj Predsjedništva Željki Cvijanović.
Pelagićevo - povelja - Foto: SRNA
Pelagićevo - poveljaFoto: SRNA

Sadašnja opština Pelagićevo osnovana je 30. januara 1993. godine, a ime je dobila po srpskom prosvjetitelju Vasi Pelagiću koji je rođen na ovom području davne 1833. godine. U Odbrambeno otadžbinskom ratu za odbranu ove posavske opštine stardala su 83 boraca Vojske Republike Srpske.

- Lokalna zajednica je nastala u ratnim sukobima i u jednom vrlo teškom periodu za srpski narod, ali i lokalna zajednice koja je pokazala svoje srce, i koja je pokazala da je za mir i za suživot - istakao je načelnik Pelagićeva Slavko Tešić. 

Primarna djelatnost ovoga kraja je poljoprivreda. Iz Vlada Srpske poručuju da će podrška razvoju ove lokalne zajednice biti nastavljena i u narednom periodu.

- Sa načelnikom pokušati napraviti jedan dobar i visok cilj, da to bude najmanje 2,2 miliona maraka u 2023. iz agrarnog budžeta u Opštini Pelagićevo i mislim da bi to bilo značajna podrška u svemu onome što imamo ovdje u Pelagićevu - poručio je Savo Minić, ministar poljoprivrede u Vladi Republike Srpske.

Načelnik Tešić dodao je da će najveća briga biti posvećena mladima.

- Prvenstveno će nam biti briga o mladima što pokazuje i jedan istorijski projekat koji se upravo radi ovdje u blizini sportske dvorane i škole, a to je vrtić kojeg planiramo da otvorimo ove godine - dodao je Tešić.

Obilježavanju godišnjice u Pelagićevu, prisustvova li su brojni privrednici, predstavnici susjednih lokalnih zajednica, institucija kulture i sporta.