mtel
latinica  ћирилица
30/01/2023 |  16:53 ⇒ 17:59 | Autor: RTRS

Politički dijalog nema alternativu u postizanju dogovora o izbornom zakonu

Politički dijalog predstavnika sva tri konstitutivna naroda u BiH nema alternativu u postizanju dogovora o novom izbornom zakonu, zaključeno je danas na sastanku zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Dragana Čovića i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, saopšteno je iz Parlamenta BiH.
Dragan Čović i Andrej Plenković (Foto: Ustupljena fotografija) -
Dragan Čović i Andrej Plenković (Foto: Ustupljena fotografija)

Čović i Plenković su istakli da je izbor Borjane Krišto za predjedavajućeg Savjeta ministara prilika da bilateralni odnosi Hrvatske i BiH budu podignuti na još viši nivo.

Na sastanku u Zagrebu razgovarano je o procesima koji slijede nakon potvrđivanja novog saziva Savjeta ministara i o daljim reformskim procesima nakon dobijanja kandidatskog statusa BiH.

Čović je istakao da nova vlast na nivou BiH mora završiti proces dogovora o ključnim političkim pitanjima, te zahvalio Plenkoviću za napore u pomoći Hrvatima u BiH, kao i za doprinos u dobijanju kandidatskog statusa za članstvo BiH u EU.

Plenković je istakao potrebu hitnog formiranja vlasti na svim nivoima, pogotovo u Federaciji BiH kako bi se obezbijedila funkcionalnost svih institucija u BiH i dodao kako očekuje kvalitetnu i učinkovitu saradnju Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH po nizu tema koje povezuju Hrvatsku i BiH.