latinica  ћирилица
30/01/2023 |  16:54 ⇒ 19:16 | Autor: SRNA

Kovačević: Krajnje vrijeme da BiH počne funkcionisati na ustavan način

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je da je krajnje vrijeme da BiH počne funkcionisati na način kako je to predvidio Ustav BiH, a to je da se predstavnici tri konstitutivna naroda i dva entiteta dogovore o tome u kom pravcu treba da ide zemlja.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- BiH je ustavno koncipirana tako da jedino ono o čemu postignemo konsenzus, kompromis, što možemo da dogovorimo jeste stav BiH i nešto što može da uspije - rekao je Kovačević za BHRT.

On je podsjetio da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik već dugo vremena zagovara princip da BiH treba da se bavi onim projektima o kojima može da se postigne dogovor.

Prema njegovim riječima, u BiH je često bilo primjetno miješanje stranaca koji su davali isključivu podršku jednoj strani, bošnjačkoj, a na štetu Republike Srpske i srpskog naroda, kao i Hrvata.

- Nismo došli ni do čega što bi bilo dobro ni za koga, pa čak ni za Bošnjake - konstatovao je Kovačević.

On je podsjetio da je u prethodnom mandatu i ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković često kršila Ustav BiH, ignorišući činjenicu da joj je šef Predsjedništvo BiH.

- To najviše šteti ugledu BiH i ruši BiH direktnije nego išta drugo - istakao je Kovačević i izrazio nadu da će takvo ponašanje ostati u prošlosti, a da će uslijediti dogovaranje u korist svih u BiH.

Kovačević je rekao da one stvari o kojima nema dogovora, a kojih je puno, treba ostaviti po strani za neko vrijeme, a posvetiti se onome što sa nivoa BiH može na bilo koji način da poboljša živote građana.

- Bitno je da odredimo određene zajedničke projekte. To je suština - zaključio je Kovačević.

Kada su u pitanju previranja u "osmorci", Kovačević, koji je i portparol SNSD-a, je rekao da su to njihovi unutrašnji problemi i da SNSD ne ulazi u to.

- Sve dok oni imaju legitimitet da ispune obećanja koja su potpisali, a to je da ćemo da se dogovaramo unutar BiH, da ćemo na temelju Ustava da radimo projekte i upravljamo zajedničkim institucijama, oni će biti naš partner - poručio je Kovačević i dodao da su u SNSD-u sigurni da će "osmorka" znati da riješi trenutne probleme.