latinica  ћирилица
30/01/2023 |  18:15 ⇒ 19:16 | Autor: SRNA

Kovačević: Sprovodimo odluke u interesu građana Srpske

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević poručio je da će predstavnici Republike Srpske u parlamentu BiH i ubuduće odlučno štititi interes Republike Srpske i njenih građana.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

Kovačević je rekao da oni nikada nisu ništa blokirali, već su samo sprovodili odluke u interesu građana Srpske i svojih birača.

- To što neko donošenje odluka u interesu građana koji su nas birali i koje zastupamo naziva blokiranjem to je već potpuno neki drugi problem. Mi ćemo i dalje u Parlamentarnoj skupštini i svakom drugom zajedničkom organu raditi ono što je naš posao, a to je da donosimo odluke i sprovodimo ih u interesu građana koji su nas birali, a to su građani Republike Srpske - rekao je Kovačević za BHRT.

On je podsjetio da u BiH ne postoji nijedan nivo vlasti koji se bira na nivou cijele BiH i da su zato poslanici i delegati iz Republike Srpske u Predstavničkom i Domu naroda predstavnici Srpske.

Kovačević je istakao da su delegati u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH preko Narodne skupštine Srpske dobili legitimitet građana Republike Srpske i srpskog konstitutivnog naroda.

- Interes delegata ja da štite interes Republike Srpske i njenih građana i to ćemo odlučno da radimo i u budućnosti, pa kako god to neko nazivao. Suština da donosimo odluke u interesu Republike Srpske i građana koji su nas birali - rekao je Kovačević.

On je dodao da je SNSD jedina politička stranka u BiH koja ima kapacitet da u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH ima četiri delegata, što još jednom potvrđuje ubjedljivu pobjedu ove stranke i njenih pojedinačnih kandidata na prošlogodišnjim izborima.

Komentarišući negodovanje u Federaciji BiH povodom stava Republike Srpske u vezi sa procedurom imenovanja novih predstavnika BiH u diplomatsko-konzularnoj mreži, Kovačević je naglasio da će biti onako kako je predviđeno ustavima.

- U Ustavu BiH piše da je taj dio u nadležnosti BiH, a u Ustavu Republike Srpske piše da predsjednik Republike Srpske predlaže srpskom članu Predsjedništva, odnosno članu Predsjedništva iz Republike Srpske imena, kandidate koji će u ime Srpske biti diplomatski predstavnici BiH - precizirao je Kovačević.

On je podsjetio da je tako rađeno i u prethodnom mandatu kada je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske bio Milorad Dodik, a predsjednik Srpske Željka Cvijanović

- Tu ne bi trebalo da bude bilo šta sporno. Krajnje je vrijeme da prestanemo da pravimo probleme oko pitanja koja su jasna i koja su jasno definisana u Ustavu BiH i Ustavu Republike Srpske - zaključio je Kovačević.

Srpski delegat u Domu naroda rekao je da u FBiH mogu kako hoće da zovu ono što se u Republici Srpskoj naziva zajedničkim organima, institucijama BiH.

- Suština je da imamo Republiku Srpsku i FBiH kao ustavnu činjenicu u BiH i predstavnike Republike Srpske i FBiH u tim institucijama - konstatovao je Kovačević i podsjetio da u prvom štampanom izdanju Ustava BiH koji je izdao OHR piše šta su nadležnosti institucija entiteta, i kako je tada navedeno, zajedničkih organa BiH.

Kovačević je dodao da postoje i određeni zakoni u kojima piše zajednički organi i da se sada postavlja pitanje šta bi bilo sa njima ukoliko ih neko ospori zbog toga.

Upitan o obraćanju Kristijana Šmita britanskim parlamentarcima, Kovačević je ponovio stav Srpske da on nije visoki predstavnik jer nije izabran u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kovačević smatra da činjenica da je BiH nikad brže nakon izbora dobila novi Savjet ministara i da je dobila kandidatski status za članstvo u EU daje osnova za određen optimizam.

On je pozvao EU da pristupi BiH tako što će uvažavati Ustav BiH, odnosno da ne traži od BiH da pravi bilo kakva rješenja izvan Ustava, kao što se to ne traži ni od članica EU.

- Ako to dobijemo, onda ćemo imati nešto više razloga za optimizam - rekao je Kovačević.

On je istakao da određeni pomaci postoje i u Republici Srpskoj i kao primjer naveo da su, za razliku od nekih ranijih vremena, prosječna plata i garantovana plata viši u Srpskoj nego u FBiH.

- Postoje određeni pomaci u Republici Srpskoj, što znači da radimo dobro i da treba da nastavimo da radimo snažno da svaki građanin Srpske bez obzira kako se zove ili na neko drugo opredjeljenje živi dobro, dostojanstveno, slobodno, uživa sva Ustavom i zakonim zagarantovana prava - rekao je Kovačević.