latinica  ћирилица
30/01/2023 |  18:19 ⇒ 31/01/2023 | 10:33 | Autor: RTRS

Proces formiranja vlasti u FBiH sve nezvjesniji (VIDEO)

Komplikuje se politička situacija u Federaciji BiH.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

U enitetu u kojem vlast nije uspostavljena ni poslije prošlih izbora 2018. i nakon posljednjih, oktobarskih, proces se čini sve neizvjesnijim.

Bošnjačka federalna "osmorka" već je postala "sedmorka". Sutrašnji sastanak stranačkih prvaka Koalicije ne isključuje mogućnost dodatne razgradnje.

Sve će se zasigurno, već je najavljeno, ponovo reflektovati i na sprovođenje izbornih rezultata na nivou BiH.

U Bošnjačkom korpusu više se i ne zna ko s kim pregovara!? Ili ko igra "prljavo"!? Nakon što je krajem prošle sedmice SDP, kao najjača stranka unutar "osmorke", mimo unutarkoalicionog dogovora, ostao bez predstavnika u Bošnjačkom i Hrvatskom klubu Doma naroda BiH, a partije sa najmanjim brojem glasova – Stranka za BiH i pokret "Za nove generacije" uspjeli da "proguraju" svoje delegate, uslijedila je kulminacija nepovjerenja.

I međusobnih optužbi.

Gubitnički SDP promijenio je kurs. I priprijetio, zbog obmane - slijede sankcije.

Uzalud su iz Pokreta neuvjerljivo uvjeravali! Već danas su dobili crveni, isključujući karton!

Slično se, čini se "smiješi" i Semiru Efendiću i partiji koju predvodi. Stranka za BiH, zajedno s Nerminom Ogreševićem i njegovim Narodnim evropskim savezom, još ranije je istupila iz bošnjačkog bloka na bh. nivou.

S namjerom da na federalnom i kantonalnim, saradnju ipak nastave.

No, čini se da ni Stranka za BiH, a ni NES nikada nisu raskrstili svoje odnose sa SDA i Bakirom Izetbegovićem, koji ne prestaje da "rovari" i "spletkari" s manjim partijama. Sve u nadi da će ostati u vlasti bar na federalnom, kad već nije na bh. nivou.

SDA i dalje za svoj pregovarački sto poziva sve bošnjačke partije. Ako bi se po principu "ko da više" za presjedanje odlučili neodlučni Efendić i Ogrešević, opstanak u federalnoj vlasti šestorke ili petorke bio bi nemoguć. Da li zbog toga, ili samo tvrde pazar, tek oba lidera minornih partija, loptu pokušavaju da vrate – upravo na SDP-ov teren.

I bez turbulencija u "osmorci" pitanje mandatara za sastav Federalne vlade, već je dovoljno zakomplikovano. Јer jedino SDA ima kapacitet da predloži kandidata za bošnjačkog potpredsjednika Federacije.

"Osmorka", međutim, za srpskog potpredsjednika i predsjednika - Hrvata. A tročlano rukovodstvo entiteta trebalo bi, združeno – što je trenutno u domenu nemoguće misije - da predloži mandatara, poziciju kojoj se nada upravo predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

I dok se krug "nemogućeg" u formiranju izvršne vlasti Federacije time trenutno zatvara, sve jače se čuje pitanje - hoće li aktuelna Vlada, trošiti i treći mandat!?

Iako u krnjem sastavu, bez tri ministra, dva je već potrošila – uz redovan i jedan cijeli tehnički.

I da li je baš to cilj SDA, jer Vladom upravlja njihov kandidat Fadil Novalić!?