latinica  ћирилица
30/01/2023 |  18:46 ⇒ 31/01/2023 | 10:32 | Autor: RTRS

Šmit: Volio bih da sam Ešdaun; Iz Srpske odgovor: Pokušaj revitalizacije kolonijalizma (VIDEO)

Obraćajući se pred Komitetom za spoljne poslove britanskog parlamenta, Kristijan Šmit poručio je da bi volio da bude kao Pedi Ešdaun, ali da za sada neće koristiti Bonska ovlašćenja prema zvaničnicima Republike Srpske.
Kristijan Šmit (Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR) -
Kristijan Šmit (Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR)

Šmit je na pitanja britanskih parlamentaraca odgovorio da postoji tzv ruski uticaj u BiH, ne navodeći nijedan dokaz za to. Pritom je rekao da naredno obilježavanje Dana Republike 9-og januara neće biti kao što je bilo ovogodišnje. Iz Srpske mu poručuju da Republika Srpska nije kolonija, i da njegovi naumi neće biti ostvareni.

Čim se uključio linkom iz sjedišta OHR-a u Sarajevu, bukvalno u prvoj rečenici Kristijan Šmit optužio je Milorada Dodika za političke blokade. Ipak pohvalio je brzo formiranje vlasti na nivou BiH. Na pitanje o uklanjanju političara iz Srpske koji su pod sankcijama Velike Britanije rekao je da je bolja taktika finansijkog uslovljavanja Republike Srpske.

- Nekad bih volio da budem kao Pedi Epšdaun. Nisam isključio sankcionisanje zvaničnika Republike Srpske, ali to nisam uradio do sada. Više sam fokusiran na finansijsko uslovljavanje Srpske koja nije bogatiji dio BiH. Kao što znate Njemačka i EU su blokirale novac za neke projekte u Srpskoj - rekao je Šmit.

Nakon što je demonstrirao taktiku finansijskog iznurivanja Republike Srpske, Šmit je požurio da se britanskim parlamentarcima dodvori najavom da naredni 9. januar neće biti proslavljen kao do sada. Antiruskoj atmosferi u Velikoj Britaniji godilo je njegovo širenje dezeinformacija o navodnom ruskom uticaju u BiH.

- Deveti januar - to je bila demonstracija srpskog identiteta, ali Republika Srpske je multietnički entitet. I naredni 9. januar, neće se desiti na način kao što se desio. A ako grupa Vagner bude regrutovala u BiH mlade ljude kao u Srbiji pozvaću međunarodnu zajednicu da reaguje - kaže Šmit.

Puno je neistina, izvrnutih teza koje izgovorio Kristijan Šmit ocjena je političara i analitičara iz Republike Srpske. Primjećuju da je govorio o kandidatskom statusu BiH i njenom evropskom putu pred Britancima koji su izašli iz EU.

- Ovo me podsjeća na pokušaj uspostavljanja kolonijalnog poretka - rekla je delegat u Domu naroda PS BiH Snježana Novaković Bursać.

- Јedna stvar brine kada je rekao da žali što nije kao Pedi Ešdaun - dodao je politički analitičar Vojislav Savić.

Kristijan Šmit je u višečasovnom svjedočenju pred Komisijom za spoljne poslove britanskog parlamenta branio intervenciju na Izborni zakon i time zapravo potvrdio da problemi u BiH ne "stanuju" u Republici Srpskoj, već u Federaciji gdje više od osam godina nije uspostavljena vlast a sve zbog neuređenih odnosa Bošnjaka i Hrvata .