latinica  ћирилица
30/01/2023 |  22:12 ⇒ 22:42 | Autor: RTRS

Drugi ugao: Spoljna politika u BiH u ovom trenutku ne postoji (VIDEO)

Spoljna politika u BiH u ovom trenutku ne postoji, izjavila je savjetnica predsjednika Republike Srpske Ana Trišić Babić u emisiji Drugi ugao.
Drugi ugao - Foto: RTRS
Drugi ugaoFoto: RTRS

- To je nekako sve krenulo da se devastira kada je za ministra inostranih poslova došao Sven Alkalaj, ja sam u tom trenutku nažalost bila zamjenik ministra i jako se dobro sjećam tih godina, i dana i to je tad počelo da se devastira da Ministarstvo inostranih poslova potpuno iskače i ne poštuje Ustav BiH. MIP je u stvari pomoćni organ Predsjedništva, kad je politika u Predsjedništvu usaglašena onda je vrlo jednostavno ministartsvo spoljnih poslova funkcionira, pod uslovom da ima profesionalni diplomata. Sad to je isto jedna poduža prica kako ni ministartsvo inostranih poslova vrlo malo, možda ih možemo nabrojati nekih 10-15 profesionalnih diplomata u ovom trenutku - dodala je Trišić Babić.

Problem je u tome što za BiH ne postoji neka velika volja da postoji zajednička spoljna politika, izjavio je diplomata Slobodan Šoja.

- Problem je u tome što za BiH ne postoji neka velika volja da postoji zajednička spoljna politika. Ma kako se svi izražavali, kleli, da moramo imati jednu spoljnu politiku, to ne ide. Prvo ne postoji politička volja, ona ne postoji. Hoću da kažem da se već 30 godina na nivou BiH, a vodi jedna diplomatska borba ispod žita da se ta Republika Srpska ukine i to rade svi manje više i objašnjavaju da je glavni problem. To našu diplomatiju čini šepavom, jer ako vi nastupate prema svijetu, nikad iz ugla države zajedničkog ugla, vi u inostranstvu postajete osoba koja nije kompetenta da razgovara o bilo čemu - kaže Šoja.

Decenijama prije postojali su usaglašeni stavovi na nivou BiH, po pitanju spoljne politike, međutim, danas su stvari sasvim drugačije, smatra Dragan Božanić prvi srpski zamjenik ministra inostranih poslova BiH.

- Kompletan poraz spoljne politike gledajući iz ugla Banjaluke, odnosno Republike Srpske. To znači da u ovom trenutku Republika Srpska ne može apsolutno ništa da utiče na spoljnu politiku i ja izražavam saučešće mojoj koleginici Ani koja ne znam kako u ovim trenucima zajedno sa članom Predsjedništva uspijeva da progura i jedan jedini mogući stav Republike Srpske na nivo spoljne politike BiH a, dakle situacija je dramatična - istakao je Božanić.

Milan Sitarski iz Instituta za društveno politička - istraživanja Mostar rekao je da se nada da će novi ministar Elmedin Konaković pokazati više smisla za postizanje kompromisa.

- Mandat Bisere Turković će ostati zapamćen po samostalnim istupima bez usaglašavanja. Čak mu nije ni težak zadatak da pokaže veći stepen posvećenosti kompromisu i na njemu izgrađenom konsenzusu - dodao je Sitarski.