latinica  ћирилица
31/01/2023 |  08:02 | Autor: SRNA

Poledica u višim predjelima

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH u višim planinskim predjelima i preko prevoja mjestimično je zasnježen kolovoz i ima poledice, naročito u istočnim krajevima Srpske, a jutarnja poledica moguća je i u nižim krajevima, posebno preko mostova, nadvožnjaka i na prilazima tunelima, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.
Stanje na putevima - Foto: RTRS
Stanje na putevimaFoto: RTRS

U kotlinama i duž rijeka mjestimično je smanjena vidljivost zbog magle, a na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina povećana je opasnost od odrona.

Na magistralnom putu Gradiška-Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, saobraćaj se odvija usporeno zbog aktiviranog klizišta.

Za vrijeme postavljanja rasvjete u tunelu "Sijeračke stijene" na dionici magistralnog puta Dobro Polje-Miljevina doći će do izmjene režima saobraćaja.

Režim saobraćaja izmijenjen je na dionici magistralnog puta Prijedor-Kozarac radi uključivanja i isključivanja sa terena mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta Banjaluka-Prijedor.

Zbog radova u tunelu "Čeljigovići" na magistralnom putu entitetska granica Lapišnica-Ljubogošta, izmijenjen je režim saobraćaja.

Režim saobraćaja izmijenjen je i na magistralnom putu Gradiška-Nova Topola-Klašnice zbog rehabilitacije kolovoza, te na dionici Klašnice jedan-Nova Topola zbog izgradnje tri kružna toka.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju magistralnih puteva Gradiška-Nova Topola i Čatrnja-Gradiška, takođe, je izmijenjen režim saobraćaja.

Novi režim saobraćaja na snazi je i na petlji Јohovac zbog izgradnje dionice auto-puta od petlje Јohovac do Vukosavlja, kao i na petlji Rudanka zbog izgradnje dionice auto-puta od mosta Rudanka do tunela "Putnikovo brdo dva".

Zbog oštećenja mosta preko rijeke Bukovice u mjestu Gornji Podgradci i oštećenja mosta preko rijeke Јablanice u mjestu Sovjak na lokalnim putevima, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne putne pravce.

Saobraćaj se odvija jednom kolovoznom trakom zbog aktiviranog klizišta na magistralnom putu Foča-Goražde, u mjestu Filipovići, na samoj liniji razgraničenja, te na regionalnom putu Ukrina-Gornja Vijaka.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje automobili saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Vangabaritni prevoz odvijaće se na pravcima entitetska granica Stanić Rijeka-granični prelaz Brod.

U Federaciji BiH magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost na pojedinim dionicama magistralnih puteva Glamoč-Mrkonjić Grad /Mlinište/, Izačić-Bihać-Bosanski Petrovac i Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar, kao i na širem području Kladnja i Kalesije.

Na dionici Kupres-Šuica jak vjetar mjestimično nanosi snijeg na kolovoz, a na magistralnom pravcu Livno-Šuica učestali su izlasci divljih konja na kolovoz.

Usporeno zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima Јajce-Donji Vakuf i Mostar-Stolac.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.