latinica  ћирилица
31/01/2023 |  08:51 ⇒ 08:56 | Autor: RTS

Drecun: Nema nastavka dijaloga i povratka Srba u prištinske institucije dok se ne formira ZSO

Predsjednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da su svi naknadni prijedlozi za izgled Zajednice srpskih opština, koja je jasno definisana Briselskim sporazumom, pokušaj političkog manevra da se izgled ZSO prilagodi viđenju Prištine.
Milovan Drecun (Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Milovan Drecun (Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

Drecun je uoči održavanja sjednice Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, rekao da nema prostora za druge prijedloge za ZSO jer je Briselski sporazum precizno definisao šta treba da se uradi da bi se formirala ZSO.

- Prvi Briselski sporazum u šest tačaka definiše da će postojati asocijacija opština u kojoj Srbi čine većinu na Kosmetu. Zajednica u kojoj Srbi čine većinsko stanovništvo, što znači da ima i ljudi drugih nacionalnosti. Članstvo će biti otvoreno za svaku drugu opštinu, ako se o tome saglase članovi. Zatim se definiše da će dvije strane formirati upravljački tim za formiranje Zajednice i da će ga činiti predsetvnici četiri opštine na sjeveru KiM i da će oni izraditi nacrt statuta, koji su oni izradili - rekao je Drecun.

Nema nastavka dijaloga i povratka Srba u institucije Prištine dok se ne formira ZSO, a onda razgovor o evropskom prijedlogu, rekao je Drecun za RTS.

- Ovo je pokušaj političkog manevra da se izgled ZSO prilagodi viđenju Prištine, iako Kurti govori da za njega Briselski sporazumi ne postoje i da neće biti formirana ZSO i da treba razgovarati samo o manjinskim pravima. Izbjegava da koristi termine koji se koriste u Briselskom sporazumu - napomenuo je Drecun.

Drecun je rekao da prijedlog statuta koje je uradila njemačka nevladina organizacije Fridrih Ebert smatra pokušajem njemačke politike da se izigra Briselski sporazum kada je riječ o ZSO.

Kako je istakao, autorski tekst američkih diplomata Dereka Šolea i Gabrijela Eskobara je korektan i interesantan je stav da ZSO nije u skladu sa Ustavom i da ne vide razlog zašto ne bi bila formirana.

- Zajednica bi bila institucionalni mehanizam, koji bi Priština priznala, sa ciljem da se zaštiti srpski narod, da im se osigura bezbjedan život i ekonomski razvoj - rekao je Drecun.

Drecun je istakao da nema članstva Kosova u UN, niti Srbija prihvata da prizna lažnu državu Kosovo.