latinica  ћирилица
31/01/2023 |  11:27 ⇒ 11:27 | Autor: sputniknews.com

Kremlj: Porošenko, Merkelova i Oland potvrdili da su Minski sporazumi za njih bili samo paravan

Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, bivša njemačka kancelarka Angela Merkel i bivši francuski predsjednik Fransoa Oland potvrdili su da su Minski sporazumi za njihove zemlje bili paravan za pripremu vojnog scenarija u Donbasu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

- Porošenko je zapravo ponovio ono što je već govorio. Znamo da su Porošenko, Merkelova i Oland potvrdili da za njih, a to znači i za Ukrajinu, i za Francusku, i za Njemačku, Minski sporazumi nisu bili ništa drugo do paravan, kojima su kamuflirali svoje namjere i pripremili Ukrajinu da silom riješi problem Donbasa - objasnio je Peskov.

On je dodao da to "još jednom naglašava" da je predsjednik Rusije Vladimir Putin "učinio sve kako treba odlučivši da pokrene specijalnu vojnu operaciju".

- Kako bi se spasili ljudi koji žive u Donbasu - naglasio je Peskov.

Ranije je Porošenko izjavio da je potpisivanje Minskih sporazuma dalo Ukrajini osam godina da "izgradi vojsku, ekonomiju i globalnu proukrajinsku antiputinovsku koaliciju".

Početkom decembra, Merkelova je izjavila da su Minski sporazumi bili pokušaj da se Kijevu pruži vrijeme za jačanje.

Odmah za njom to je potvrdio i bivši francuski predsjednik Fransoa Oland. Prema njegovim riječima, tadašnja geopolitička situacija nije išla u korist Ukrajine, a Zapadu je bila potrebna pauza.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prokomentarisao je da je izjava Merkelove za njega iznenađujuća i razočaravajuća.