latinica  ћирилица
31/01/2023 |  13:25 ⇒ 13:40 | Autor: RTRS

Tegeltija i Satler o aktivnostima koje očekuju vlasti u BiH nakon dobijanja kandidatskog statusa

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Zoran Tegeltija razgovarao je danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za BiH i šefom Delegacije EU u BiH Јohanom Satlerom o aktivnostima koje očekuju vlasti u BiH nakon dobijanja kandidatskog statusa, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara.
Tegeltija i Satler (Foto: Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara) -
Tegeltija i Satler (Foto: Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara)

Na prvom sastanku nakon imenovanja Tegeltije na čelo Ministarstva finansija i trezora BiH Satler je, uz čestitke i želje za uspješan rad, ocijenio da je resor finansija veoma važan i da će biti ključan u sprovođenju reformi na putu ka EU.

Na sastanku je istaknuto da nakon dobijanja kandidatskog statusa slijede aktivnosti u procesu pregovaranja te su u pripremi i sastanci na visokom nivou između predstavnika EU i vlasti u BiH, navodi se u soapštenju.

Tegeltija je naglasio da uskoro očekuje formiranje vlasti u FBiH kako bi se u punom kapacitetu mogle obavljati aktivnosti u procesu evropskih integracija.

- Neophodno je održati dobru atmosferu koju smo imali u brzom formiranju vlasti, ali ključna uloga je povjerenje i privrženost onome što je dogovoreno. U tome svoju ulogu ima i međunarodna zajednica. Očekujem da ćemo u narednom periodu nastaviti dobrim putem i da se nećemo baviti parcijalnim rješenjima nego svim onim što je dogovoreno prilikom formiranja vlasti - istakao je Tegeltija.

Prema Tegeltijinim riječima, budžet za 2023. godinu trebao bi biti usvojen najkasnije do kraja prvog kvartala ove godine do kada je na snazi Odluka o privremenom finansiranju.

Dodao je da je to samo jedan od zadataka koji su pred sebe stavile stranke koje su formirale vlast i Savjet ministara.

Satler je istakao da će Delegacija EU i ubuduće biti podrška institucijama vlasti u BiH na evropskom putu.