latinica  ћирилица
31/01/2023 |  14:23 ⇒ 14:25 | Autor: sputniknews.com

Orlić sa Levanti: Grčka ne mijenja stav o nepriznavanju tzv. Kosova

Odnosi Srbije i Grčke zasnovani su na iskrenom prijateljstvu i podršci, poručeno je na sastanku predsjednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića sa ambasadorkom Grčke Marijom Levanti.
Orlić i Levanti (Foto: TANJUG/ NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE/bs) -
Orlić i Levanti (Foto: TANJUG/ NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE/bs)

Levanti je potvrdila da se stav Grčke po pitanju poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije neće mijenjati, kao i da će nastaviti podržavanje dijaloga Beograda i Prištine.

Orlić je poručio da, uprkos iracionalnom ponašanju Prištine, Beograd ostaje čvrsto privržen politici mira, stabilnosti i dijaloga, saopšteno je iz parlamenta.

- Veoma cijenimo stav Grčke da ostane dosljedna u nepriznavanju tzv. Kosova. Bezbjednost srpskog naroda na KiM i formiranje ZSO - ovo su pitanja od najvećeg značaja, za koja podršku očekujemo od svih - rekao je Orlić, prenosi Tanjug.

Sagovornici su konstatovali intenzivan politički dijalog, čijem unapređenju su doprinijele razmjene posjeta zvaničnika dvije zemlje, posebno posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Atini i njegovi razgovori sa predsjednikom Vlade Grčke Kirjakosom Micotakisom.

Orlić i Levanti su se saglasili da će značajan doprinos saradnji dva parlamenta dati dalje povezivanje poslaničkih grupa prijateljstva, a posebno redovne razmjene posjeta na svim nivoima.

Sagovornici su izrazili spremnost da se politički dobri odnosi dvije države pretoče u snažniju ekonomsku saradnju, prvenstveno u oblasti trgovinske razmjene i energetike.

Ambasadorka je prenijela zadovoljstvo grčkih investitora poslovanjem u Srbiji i naglasila interes za njihova dalja ulaganja u našu zemlju.