latinica  ћирилица
31/01/2023 |  14:35 ⇒ 14:41 | Autor: sputniknews.com

Evropski parlament objavio nacrt izvještaja o Kosovu

Evropski parlament objavio je nacrt izvještaja o Kosovu kome se, između ostalog, pozdravlja prijava Kosova za članstvo u Evropskoj uniji i dogovor o viznoj liberalizaciji za njegove građane i pozivaju države EU koje nisu priznale Kosovo kao nezavisnu državu da to učine.
Evropski parlament (Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND) -
Evropski parlament (Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND)

U izvještaju se ističe značaj pregovora Beograda i Prištine za dalje evropske integracije Srbije i Kosova i pozivaju obje strane da se angažuju u tom dijalogu, kako bi se postigao sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa, zasnovan na međusobnom priznanju i u skladu sa međunarodnim pravom.

Izvještaj poziva na punu implementaciju svih dosadašnjih dogovora, uključujući uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

U izvještaju koji potpisuje izvjestilac za Kosovo, poslanica zelenih u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon, pohvaljeno je usklađivanje Kosova sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, a posebno oštra osuda Rusije i uvođenje sankcija Rusiji i Bjelorusiji.

Izražena je i podrška prijemu Kosova u Savjet Evrope i NATO.

Nacrt izvještaja o Kosovu prvo će biti predstavljen na Odboru za spoljne poslove, nakon čega teče rok od dvije nedelje za eventualne amandmane.

Nakon dogovora o tekstu amandmana u okviru poslaničkih grupa, usaglašeni tekst Izvještaja ponovo će se naći pred nadležnim odborom, kako bi nakon toga, u formi rezolucije, bio upućen u Evropski parlament na glasanje.