latinica  ћирилица
31/01/2023 |  17:08 ⇒ 23:03 | Autor: RTRS

"Zeleno svjetlo" za ukidanje akciza na gorivo, čeka se Dom naroda

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je usvojio izvještaj zajedničke komisije oba doma o usaglašavanju teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama, koji podrazumijeva ukidanje akciza na sve vrste goriva na period od šest mjeseci.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiHFoto: RTRS

Radi se o zakonskom prijedlogu koji je razmatran u prošlom mandatu Parlamentarne skupštine, a da bi usaglašeni zakon stupio na snagu, potrebno je da izvještaj zajedničke komisije usvoji i Dom naroda.

Primjenom usaglašenih rješenja gorivo u BiH bi pojeftinilo za 35 do 40 pfeninga, a po isteku šest mjeseci ostavljena je mogućnost Savjetu ministara da svojom odlukom produži za tri mjeseca primjenu zakona.

Poslanici su odbacili negativno mišljenje Komisije za finansije i budžet o Prijedlogu zakona o platama u institucijama BiH, predlagača Šerifa Špage, poslanika SDA, te naložili Komisiji da sačini novo mišljenje.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Sanja Vulić rekla je da nisu podržali zakon, jer je zaobiđen Savjet ministara i ministar finansija i trezora Zoran Tegeltija.

SNSD je bio priotiv ukidanja akciza, jer nema stava struke o pozitivnim ili negativnim efektima.