latinica  ћирилица
31/01/2023 |  17:16 ⇒ 17:29 | Autor: SRNA

Prijedlog izmjena Zakona o zastavi upućen u redovnu proceduru

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputili su u redovnu parlamentarnu proceduru Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o zastavi BiH i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o sportu BiH.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH -
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH

Njihov predlagač Denis Zvizdić tražio je hitnu proceduru za ova dva zakonska prijedloga.

Prijedlogom zakona o izmjeni Zakona o zastavi BiH traži se da se u zakonu termin "zajedničke institucije" zamijeni terminom "institucije BiH", dok je kao cilj Prijedloga zakona o dopunama Zakona o sportu u BiH navedeno obezbjeđivanje trajne materijalne podrške za vrhunski sport.

Podršku Predstavničkog doma nisu dobili izvještaji koji se odnose na poslovanje i rad BHRT-a u 2022. godini, dok je na usaglašavanje Kolegijumu upućen izvještaj o primjeni jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH.

Poslanici su podržali izvještaje o radu Pravobranilaštva BiH za 2021. godinu, te izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta institucija BiH za 2021. godinu.

Usvojeni su i zaključci koje je predložila Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma kojima se od Savjeta ministara i Ministarstva finansija i trezora traži da pristupe realizaciji preporuka revizije i o tome do 1. juna informišu Predstavnički dom, te da uvedu interne kontrole u institucijama BiH kako bi se smanjio rizik od pojave novih i ponavljanja starih grešaka.

Izvještaj Predsjedništva BiH o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu nije dobio podršku poslanika, dok je informacija o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće rezerve za istu godinu usvojen.

Predstavnički dom dao je saglasnost za ratifikaciju većeg broja međunarodnih ugovora i sporazuma. Sjednica Predstavničkog doma je ovim završena.