latinica  ћирилица
01/02/2023 |  09:44 | Autor: SRNA

Ostvareni značajni pomaci u suzbijanju nelegalnog rada

U Republici Srpskoj ostvareni su značajni pomaci u suzbijanju sive ekonomije i nelegalnog rada i ta oblast je kontinuirano u fokusu djelovanja inspekcijskih organa, rečeno je Srni u republičkoj Upravi za inspekcijske poslove.
Inspektorat Republike Srpske - Foto: ilustracija
Inspektorat Republike SrpskeFoto: ilustracija

U ovoj upravi su istakli da je zajedničkim aktivnostima inspekcijskih organa, uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i graničnih službi, postignut znatan pomak u pogledu smanjenja obima nelegalnog prevoza.

Tržišna inspekcija vršila je pojačan nadzor, te je ostvaren napredak i u oblasti pružanja usluga smještaja po principu "stan na dan".

Iz inspekcijske uprave su podsjetili da je Zakonom o ugostiteljstvu predviđena mogućnost da pojedine vrste ugostiteljskih usluga može pružati i fizičko lice koje nije registrovano kao preduzetnik, čime su stvorene zakonske pretpostavke da se i ovi subjekti uvedu u legalne tokove.

Inspekciji organi u saradnji sa Poreskom upravom Srpske realizuju zajedničke aktivnosti nadzora usmjerene na fizička lica koja su oglašavala i obavljala različite uslužne djelatnosti, kao što su proizvodnja i prodaja betonske galanterije, namještaja, održavanje i popravka motornih vozila, tapetarske i autolimarske usluge.

- Neregistrovan rad najčešće je prisutan u oblastima pružanja različitih zanatskih usluga gdje fizička lica samostalno i na svojim privatnim posjedima vrše određene usluge. Takođe, sve češće na društvenim mrežama možemo vidjeti oglase nepoznatih lica koja nelegalno nude različite proizvode i na taj način obavljaju djelatnost trgovine - ističu u Upravi.

Iz uprave upozoravaju da se kupovinom na društvenim mrežama građani izlažu velikom riziku da budu prevareni, dok su upitni ispravnost i porijeklo proizvoda, zbog čega dolazi do ugrožavanja zdravlja ili materijalne štete o čemu potrošač nema nijedan materijalni dokaz.

Značajnu ulogu u suzbijanju nelegalnog rada ima i društvena zajednica, odnosno građani, koji angažovanjem neregistrovanih lica praktično podržavaju nelegalan rad.

- Inspekcijski organi i dalje će preduzimati sve raspoložive mjere kako bi suzbili neregistrovano obavljanje djelatnosti, koje predstavlja nelojalnu konkurenciju subjektima koji legalno rade i izmiruju obaveze prema radnicima i državi - poručili su u ovoj upravi.

Oni su naglasili da cilj inspekcije nije primarno kažnjavanje, već registracija i legalizacija subjekata, odnosno uvođenje njihovog poslovanja u zakonske okvire.